O poveste de succes: tipterii din Maramures

Multi dintre romani, mai ales in Transilvania, folosesc substantivul tipteri pentru a desemna niste persoane modeste, dispuse sa munceasca din greu, fara sa astepte neaparat sa fie foarte bine rasplatite pentru munca lor.
Uneori, acest termen este folosit cu o oarecare nota de aroganta. Insa cei care fac acest lucru habar nu au de adevarata istorie a tipterilor, colonisti germani adusi in nordul Romaniei de azi de unul dintre cei mai luminati imparati din familia de Habsburg, Iosif al II-lea.
Termenul tipter este o adaptare in limba romana a substantivului german Zipser. Acesta ii desemna pe locuitorii regiunii Spis din Slovacia de azi, care, in perioada in care Slovacia, alaturi de Maramures si Bucovina, teritoriile unde au fost colonizati tipterii, facea parte din Imperiul Austriac.
Colonizarea tipterilor a inceput in anul 1776. In conditiile in care populatia germana din comitatul Zips se confrunta cu o saracie generata de suprapopulare, administratia imperiala a decis sa ofere acestor oameni posibilitatea de a se stabili in zonele putin populate ale Maramuresului. Tipterii au primit misiunea de a exploata padurile din zona. Vreme de secole, asezarile lor au devenit modele de exploatare forestiera responsabila, intr-o epoca istorica in care nici nu exista acest concept. Tipterii au taiat padurile, dar au infiintat si pepiniere, iar multe dintre padurile de azi care dispar sub drujbele hotilor de lemne sunt, de fapt, paduri replantate de colonistii germani ai imparatului Iosif al II-lea. Pentru a putea munci eficient, tipterii au construit drumuri in Maramures, au durat poduri peste ape si au folosit apele curgatoare pentru a trimite plutele de lemn pe vale spre Viseu, Sighetu Marmatiei si Borsa.
Istoricul Mihai Beldean spune ca imparatii austrieci au apelat la tipteri pentru ca acestia erau mesteri destoinici.?a”Traind la poalele Muntilor Tatra, acolo unde fusesera colonizati in secolul al XII-lea, tipterii si-au demonstrat maiestria in prelucrarea lemnului. De asemenea, in secolul al XVIII-lea, datorita cresterii numerice a populatiei germanice din zona, a aparut fenomenul de suprapopulare, astfel ca au aparut conditiile pentru emigrare. Si administratia imperiala isi dorea sa ii colonizeze in Maramures, si tipterii, harnici, dar saraci, erau dispusi sa isi lase in urma vetrele parintesti si sa plece spre esta”, spune istoricul citat.
Amintirea tipterilor care au ajuns primii in zona este pastrata, de exemplu, in denumirea Vaii Vaserului, Wasertal sau Valea Apei.
Primii tipteri, 28 la numar, care au ajuns in zona Maramuresului, au fost incantati de perspectivele de care aveau parte, iar succesul primilor colonisti i-a atras si pe alti tipteri. Colonizarea lor a continuat vreme de aproape doua secole.? ?
Traind la poalele Muntilor Tatra, acolo unde fusesera colonizati in secolul al XII-lea, tipterii si-au demonstrat maiestria in prelucrarea lemnului. De asemenea, in secolul al XVIII-lea, datorita cresterii numerice a populatiei germanice din zona, a aparut fenomenul de suprapopulare, astfel ca au aparut conditiile pentru emigrare.a”?Mihai Beldean, istoric
O poveste de succes
Stabilirea colonistilor germanofoni in Maramures a fost una fara probleme. Tipterii au fost acceptati de romanii, maghiarii si ucrainenii din Maramures, iar coloniile lor au ridicat nivelul economic al zonei. Mesteri destoinici, ei s-au asezat in diferite asezari preexistente sau au creat unele noi. Acum, cea mai mare asezare a tipterilor maramureseni este cartierul Tipterai din Viseu. In acest orasel mai traiesc aproximativ 1.000 de germani. Multi dintre ei se ocupa, intocmai precum strabunii lor, de exploatarea lemnului. Insa multi au plecat in Germania. Un rand de tipteri a plecat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Ei se temeau de represaliile sovieticilor. Si pe buna dreptate. Multi dintre germanii din Romania au ajuns in lagarele din Urali sau din Siberia. Alti tipteri au fost vanduti de Ceausescu. Dictatorul comunist se comporta precum negutatorii de sclavi, iar pentru fiecare etnic german care era lasat sa emigreze in Germania, cerea cate 15.000 de marci, spun tipterii care au mai ramas in Viseul de Sus.
Nebunia lui Ceausescu a distrus comunitatile de tipteri din Bucovina, mai firave decat cele ale tipterilor maramureseni. Germanii din zona Zips au inceput sa fie trimisi in Ducatul Bucovinei din 1805, dupa ce administratia habsburgica se convinsese de succesul colonizarii acestei populatii in Maramures. Germanii?s-au stabilit in zone precum Pojorata, Gura Putnei, Solca, Voievodeasa si in multe alte localitati.
Ultimii colonisti din categoria tipterilor au ajuns in Bucovina in anul 1829. Si in ducatul Bucovinei, tipterii s-au facut remarcati drept muncitori cinstiti, harnici, ordonati si disciplinati. Pentru zona in care au fost asezati, venirea tipterilor a fost de bun augur. Economia locala s-a dezvoltat, iar romanii bucovineni i-au primit cu bratele deschise. Din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, au inceput sa se inmulteasca si in Bucovina casatoriile mixte din punct de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *