Obama anunta suplimentarea efectivelor de securitate: ONU va primi 30.000 de “casti albastre”

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat, luni, la deschiderea unui summit consacrat operatiunilor de mentinere a pacii, ca tarile membre ONU au promis sa furnizeze organizatiei 30.000 de “casti albastre”, in plus. Concret, aceste noi contributii de trupe si politie pentru misiunile ONU de mentinere a pacii provin de la circa 50 de tari, de la Bangladesh la Finlanda, trecand prin Columbia, informeaza AFP si Reuters.

“Mai mult de 50 de tari, de la Bangladesh la Columbia, de la Finlanda la China s-au angajat sa furnizeze in total peste 30.000 de noi trupe si politie”, a declarat Obama.

Presedintele american a sustinut, luni, de la tribuna Organizatiei Natiunilor Unite, ca Statele Unite au cea mai puternica armata, insa ca nu pot rezolva singure problemele lumii. Totodata, Obama a subliniat ca utilizarea sanctiunilor contra Rusiei nu reflecta dorinta de a reveni la retorica “Razboiului Rece”. Liderul de la Casa Alba a vorbit si despre situatia refugiatilor, despre razboiul din Siria, dar si despre conflictul din Ucraina.
“Nimeni nu trebuie sa sufere din cauza ideilor invechite si a prejudecatilor. Regimurile care se tem de propriile popoare se prabusesc. Cred ca o natiune care functioneaza pe baza unor principii democratice este mai puternica””, a spus Obama, potrivit Agerpres.?
Totodata, Barack Obama a subliniat ca Statele Unite nu au nicio revendicare teritoriala in Marea Chinei de Sud, singurul interes in regiune fiind dezvoltarea fluxului comercial. In aceasta privinta, el a indemnat China si celelalte parti sa-si rezolve pasnic diferendele.
Pe de alta parte, presedintele SUA a denuntat sprijinul acordat de unele tari pentru presedintele sirian, Bashar al-Assad, pe care l-a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *