Obama: Noile sanctiuni au scopul sa pedepseasca provocarile ruse in Ucraina

“Este important sa adoptam noi sanctiuni pentru a determina Rusia sa inteleaga ca actiunile de destabilizare care se desfasoara in Ucraina trebuie sa inceteze”, a declarat presedintele american intr-o conferinta de presa sustinuta in Malaysia.
Grupul Celor Sapte state puternic industrializate (G7) a decis sambata sa extinda sanctiunile vizand Moscova, in contextul intensificarii tensiunilor in estul separatist al Ucrainei, unde rebeli detineau in continuare, duminica, o echipa de observatori militari internationali.
Potrivit unui oficial american, “fiecare stat va stabili ce sanctiuni tintite vrea sa impuna”. “Sanctiunile americane ar putea interveni inca de luni”, a precizat el.
Ambasadorii statelor membre UE se vor intalni luni, la Bruxelles, “in vederea adoptarii unei liste suplimentare cu sanctiuni in “faza a doua””, ca de exemplu blocarea unor active si impunerea unor interdictii de calatorie.
“Atat timp cat Rusia va urma calea provocarilor, in loc sa incerce sa rezolve aceasta problema prin mijloace pasnice si (sa favorizeze) o dezescaladare, vor exista consecinte, iar aceste consecinte vor fi tot mai importante”, a avertizat Obama.
Rusia, pe care Kievul si Occidentul o acuza ca alimenteaza tulburarile din Ucraina, a masat pana la 40.000 de militari la frontiera sa de vest, unde efectueaza, de cateva zile, “manevre”.
“Nu excludem o interventie militara rusa in Ucraina, in zilele urmatoare”, le-a spus jurnalistilor un diplomat occidental.
Statele Unite si Ucraina au acuzat Moscova – care dezminte – ca a patruns in mai multe randuri in spatiul aerian ucrainean, in noaptea de vineri spre sambata, cu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *