Ochelari de soare. Un moft?

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Pentru unii, poate ca da. Sunt oameni care poarta ochelari de soare doar ca pe un accesoriu, o chestie la moda. Poate ati vazut prin magazine rame cu lentile complet transparente. Era vremea cand se purtau ochelarii grosi, ce-ti dadeau un aer de tocilar… Anul acesta am vazut la celebrul targ international de ochelari OPTI de la Munchen cum ramele au devenit rotunde, chiar cu lentile plate si/sau oglinda, fara insa ca cele clasice sa-si piarda din farmec. Oricum, nu trebuie uitat ca rama ochelarilor trebuie potrivita in primul rand cu cu fata purtatorului si apoi cu exigentele modei.
Pentru altii, chiar daca informati sau nu, ochelarii de soare sunt un sistem de protectie. Si bine fac!
Pentru ca ochelarii ne apara ochii de razele UV. Razele UV sunt radiatii electromagnetice cu lungimea mai mica de 400 nm pe care, spre deosebire de alte raze luminoase, nu le putem vedea Pe aceste raze le putem imparti, tot dupa lungimea undelor, in alte categorii: UVA (cu lungimea intre 315 si 380 nm), UVB (cu lungimea intre 290 si 315 nm), UVC (cu lungimea intre 200 si 290 nm), UV Vacuum (cu lungimea intre 100 si 200 nm). Doar primele doua au legatura cu ochelarii de soare, celelalte sunt filtrate in atmosfera, in stratul de ozon.
Razele UVA reprezinta aproximativ 95% din totalul de raze ultraviolete, au cea mai mare lungime de unda si, intr-un fel, sunt cele mai putin a”rele”.?Ele sunt responsabile de bronzarea pielii. Razele UVA trec prin nori, sticla si epiderma dar, in timp, afecteaza celulele si pot determina aparitia fotoimbatranirii.
Prin urmare, cei care stau afara vara (cu atat mai mult daca stau pe plaja pentru ca si nisipul reflecta razele UV), soferii, schiorii (mai ales la altitudini mari) si cei care lucreaza in zapada (85% din razele UV este reflectata de zapada), salvamarii si toti cei ce lucreaza la suprafata apei trebuie sa poarte ochelari de soare, cu lentile polarizante, bine alesi si de buna calitate.
Purtatorii de ochelari cu dioptrii au acum mai multe variante: lentilele heliomate sau fotocromatice (lentilele se coloreaza in functie de intensitatea luminii UV atunci cand esti afara si e lumina, …

spot_imgspot_img