ONG-uri ii cer lui Klaus Iohannis sa nu promulge Codul Administrativ: Va favoriza formarea unei enclave etnice in inima Romaniei

Organizatiile semnatare sustin ca “limba maghiara dobandeste statut de limba oficiala pe o arie ce depaseste cu mult judetele Covasna, Harghita si Mures”, ceea ce va duce la “formarea unei enclave etnice in inima Romaniei”. De asemenea, organizatiile semnatare anunta ca vor organiza un mars de protest, duminica, in Capitala.
Reprezentantii Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures si ai Asociatiei “Calea Neamului” cer presedintelui sa nu promulge Legea privind Codul Administrativ al Romaniei, in forma adoptata de Parlament, act normativ prin care “limba maghiara dobandeste statut de limba oficiala pe o arie ce depaseste cu mult judetele Covasna, Harghita si Mures”.
“Textul de lege mentionat impune obligativitatea folosirii limbilor materne ale minoritatilor nationale, nu doar autoritatilor administratiei publice locale si serviciilor publice deconcentrate, enumerate limitativ de Legea fundamentala, ci si institutiilor publice aflate in subordine, organismelor prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturilor, ceea ce contravine art. 120 alin. (2) din Constitutie. In acest fel, se nesocoteste obligatia constitutionala a existentei unei ponderi semnificative ca premisa a folosirii limbii materne a persoanelor apartinand unei minoritati nationale in relatia cu autoritatile publice, pragul de 20% devenind optional, iar nesocotirea lui este lasata la arbitrariul organelor deliberative sau chiar a unei singure persoane in cadrul institutiilor sau autoritatilor cu conducere unipersonala”, se arata in scrisoarea deschisa, potrivit News.ro.
De asemenea, semnatarii documentului sustin ca, in forma adoptata, “Codul permite introducerea formularelor bilingve in administratie si, mai rau, statueaza faptul ca redactarea acestora se realizeaza de catre Departamentul pentru Relatii Interetnice din subordinea Guvernului Romaniei, respectiv de Institutul pentru Studierea problemelor Minoritatilor Nationale”.
“Prin prevederile sale, noul Cod Administrativ determina deteriorarea statutului de limba oficiala al limbii romane. Este introdus caracterul obligatoriu al limbii maghiare in institutiile prefectului si serviciile publice deconcentrate ale ministerelor”, sustin semnatarii scrisorii deschise.
Acestia afirma ca, prin eliminarea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minoritatilor nationale in administratia locala, Codul Administrativ al Romaniei “nu face altceva decat sa reduca aproape de disolutie autoritatea statului roman in unele zone ale tarii, in care populatia romaneasca este redusa numeric si va favoriza obtinerea autonomiei teritoriale pe criteriu etnic si formarea unei enclave etnice, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *