Opt avioane de lupta franceze si britanice, mobilizate in statele baltice

Cele patru avioane franceze, de tip Rafale, au aterizat luni dimineata la baza Malbrok, in nordul Poloniei, a anuntat Ministerul francez al Apararii, la Paris.
Este vorba despre una dintre masurile de “asigurare” oferite de catre Alianta Nord-Atlantica statelor din Europa de Est, ingrijorate de atitudinea Moscovei in criza ucraineana, a precizat aceasta sursa.
Aproximativ 70 de militari francezi au fost mobilizati la Malbrok, a anuntat colonelul Gilles Jaron, un purtator de cuvant al Statului Major al armatei franceze. Acest detasament va paticipa la antrenamente in cadrul misiunilor de “politie aeriana”, cu armata poloneza, dar si la misiuni de supraveghere aeriana.
Ministeru britanic al Apararii a anuntat, la Londra, ca patru avioane britanice de tip Typhoon au sosit in Lituania si urmeaza sa survoleze spatiile aeriene estonian, leton si lituanian, in cadrul unor masuri adoptate de catre NATO pentru “sustinerea si asigurarea statelor membre din Est”.
Franta a propus statelor baltice si Poloniei, la jumatatea lui martie, sa le puna la dispozitie patru avioane de tip Rafale, in vederea consolidarii acestei misiuni de supraveghere aeriana pe care NATO o asigura incepand din 2004. Pana in mai, Statele Unite sunt cele care conduc aceasta misiune. Polonia, stat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *