Outsourcing sau piatra inteleptului.
De cand a inceput a doua jumatate a anului, se vorbeste tot mai mult despre iesirea Europei din Marea Recesiune.
a”Zona euro a iesit din recesiune in Q2 si o serie de indicatori arata imbunatatiri in perioada care vine. Totusi, BCE trebuie sa considere variatiunile dramatice din cadrul uniunii monetare, cu zonele slabite ale pactului cautand cat mai mult sprijin posibila”, scrie un analist al unei reputate bancii europene de tranzactionari online.
In aceste conditii, companiile romanesti mici si mijlocii, cele care sunt responsabile de dinamica locurilor de munca si care duc a”greul” luptei cu fiscalitatea, sunt puse din nou in fata unor provocari.
Chiar si cu motorul putin inecat, sectorul serviciilor IT a continuat sa se dezvolte. Multe companii au renuntat definitiv la bugetul destinat administrarii infrastructurii de tehnologie a informatiei. Unele doar l-au redus drastic. Alte companii, mentinand strategia de business development in zona unei indrazneli care ii caracterizeaza pe vizionari, au reusit sa a”conserve” zonele de core business si sa pastreze serviciile de IT, aplicand cea mai inteligenta metoda: outsourcing.
Piata serviciilor IT a crescut moderat in Romania, desi marii integratori se plang ca businessul a”mare” stagneaza. In ani de recesiune, istoria ne-a invatat ca statul mentine sectoarele vitale macar la cota de avarie; in Romania serviciile de IT au fost lasate sa se descurce singure si pe nimeni n-a ineresat ce note obtin la scoala. Contractele cu statul au fost putine, extrem de disputate si, de foarte mult ori, blocate sau trimise in justitie. Dar companiile isi fac bine treaba. Tot mai bine. Clientii au economisit tot mai mult, iar serviciile au fost mai bune, cel putina asta arata studiile Comsiei Europene pe servicii IT, servicii de furnizare de internet, servicii financiare si de furnizare a energiei.
Provocarea de azi a unei companii medii care vrea sa-si administreze profesionist infrastructura IT graviteaza in jurul unei decizii legate de cost. Competitia, recesiunea, accesul dificil la creditare au dus costurile cu 20-30% mai jos, in timp ce companiile care furnizeaza servicii IT au continuat sa-si califice intensiv oamenii, sa investeasca in resurse, sa se extinda si sa mentina efortul de educare a pietei la cel mai inalt nivel.
a”Compania noastra a crescut exponential in clienti, parcuri IT administrate si expertiza exact in perioadele de varf ale crizei. Poate ca am reusit sa transformam piedicile in provocari, ca la carte, dar credem ca mai degraba e rezultatul unei intelepciuni tarzii pe care o demonstreaza piata in momente de rascruce. Se cere mai mult de la departamentele de IT; a”mai mult” nu poate veni decat cu costuri mai mari si atunci solutia logica devine cea de outsourcing”, afirma Bogdan Rohan, director general HyperCubic IT Outsourcing.
Pe de alta parte, Romania este una dintre destinatiile inca preferate cand vine de outsourcing facut de mari companii multinationale. …