Pachetele de tigari se schimba din 2016

Producatorii de tigarete nu vor mai putea comercializa in statele UE produse cu arome, precum mentolul, iar avertismentele de sanatate vor ocupa pana la 65% din suprafata pachetelor, noile reglementari urmand sa fie transpuse in legislatia statelor membre pana in mai 2016, informeaza Mediafax.
“Prezenta directiva intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (29 aprilie – n.r.). (…) Statele membre asigura intrarea in vigoare a actelor cu putere de lege si a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive pana la 20 mai 2016”, se arata in document.
Potrivit sursei citate, statele membre pot permite, pana la 20 mai 2017, introducerea pe piata a produselor din tutun fabricate sau puse in libera circulatie si etichetate in conformitate cu Directiva 2001/37/CE inainte de 20 mai 2016, tigarete electronice sau flacoane de reumplere fabricate sau puse in libera circulatie inainte de 20 noiembrie 2016 si produse din plante pentru fumat, fabricate sau puse in libera circulatie inainte de 20 mai 2016.
“Totusi, produsele cu arome caracteristice care au un volum mai mare de vanzari ar trebui eliminate treptat de-a lungul unei perioade mai lungi, pentru a da consumatorilor suficient timp sa se?reorienteze catre alte produse”, se mai arata in directiva.
Astfel, in ceea ce priveste produsele din tutun cu o aroma caracteristica al caror volum al vanzarilor la nivelul intregii Uniuni reprezinta 3% sau mai mult intr-o anumita categorie de produse, dispozitiile prezentului articol se aplica de la 20 mai 2020.
Aroma caracteristica este definita ca aditiv care confera miros si/sau gust diferit de cel al tutunului, incluzand fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri, mentol sau vanilie.
Noile reglementari stabilesc de asemnea ca avertismente de sanatate sa acopere 65% din aria externa atat a suprafetei anterioare, cat si a celei posterioare, ale pachetului unitar si ale oricarui?ambalaj exterior.
Producatorii de tigarete sustin ca noua directiva va genera pierderi pentru companii si bugetele de stat si nu va aduce niciun castig in sanatate.
“Noile reglementari (…) vor avea un impact urias asupra a mii si mii de afaceri din statele membre ale Uniunii, incepand cu agricultori, producatori de ambalaje si companii de tutun, pana la detailisti. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *