Parlamentarii au decis ca merita “un bonus” pentru 2016. Cati bani si-au trecut in plus in buget senatorii si deputatii

de Stefan Pana Publicat la: 14.12.2015 20:08 Ultima actualizare: 14.12.2015 21:39

Comisiile reunite de buget au aprobat, luni, majorarea bugetelor Camerei Deputatilor si Senatului, suplimentarea totala fiind de aproximativ 81 de milioane de lei, adica 18 milioane de euro. Dupa trei zile de discutii si negoieri cu Guvernul Ciolos, deputatii au decis ca mai au nevoie de 45 de milioane de lei in plus, iar senatorii de 36 de milioane, pentru a acoperi majorarea de salarii de 10%, dar si a lefurilor functionarilor care au fost unifomizate in institutii. Banii fusesera promisi de Ministerul de Finante la o rectificare ulterioara, insa alesii au preferat sa rezolve ei problema ca sa fie siguri ca le vor veni banii.

“”Va propun sa fiti de acord sa inlocuim anexele care contin cele doua bugete, al Camerei Deputatilor si al Senatului, din forma adoptata initial, in forma care corespunde hotararilor celor doua Camere ale Parlamentului. La Camera Deputatilor de la 295 de milioane de lei ajungem la 340 de milioane de lei, o diferenta de 45 de miloane de lei. La Senat de la 130 la 166 de milioane de lei, o diferenta de 36 de milioane de lei””, a declarat presedintele Comisiei de Buget, Finante a Camerei Deputatilor, deputatul PSD Viorel Stefan.
El a afirmat ca majorarea bugetelor se impune ca urmare a cresterilor salariale de 10%, dar si ca urmare a producerii efectelor ordonantei privind majorarea indemnizatiilor inaltilor demnitari.

Potrivit Ministerului Finantelor Publice, sursa de finantare a majorarilor celor doua bugete este “”Anexa Ministerului Finantelor Publice, finantare actiuni generale de la tittlu de cheltuieli alte transferuri””. Majorarea bugetelor Camerei Deputatilor si Senatului a fost votata cu unanimitate de voturi.
Camera Deputatilor si-a votat, luni, noul buget mai mare decat varianta propusa de Guvern, motivand ca banii sunt necesari pentru plata majorarilor salariale decise de Guvern in ultimele luni.
Initial, Ministerul Finantelor a anuntat ca Parlamentul va primi acesti bani la rectificarea bugetara.
In aceeasi situatie s-a aflat si Senatul, care a solicitat o majorare de 36 de milioane de lei pentru bugetul propriu, din aceleasi considerente. Raspunsul ministerului a fost identic, ministrul Anca Dragu promitand fonduri suplimentare la rectificare.
Aceasta formula a fost si votata in Comisiile de buget finante, unde s-a aprobat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *