Patronii pot fi dati in judecata daca streseaza angajatii

Patronii pot fi dati in judecata daca streseaza angajatii

Luni a intrat in vigoare o modificare a Codului Muncii care prevede ca angajatorii pot fi dati in judecata daca au provocat daune morale subordonatilor, legea prevazand pana acum o asemenea masura doar in cazul daunelor materiale.

Duminica, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat ca noua prevedere va ingreuna relatia angajat-angajator, dar si decizia instantelor, deoarece “prejudiciul moral, prejudiciul psihic legat de o decizie sau alta a angajatorului, care il vatameaza pe angajat, este in general foarte greu de masurat”.

De luni, articolul 269 al Codului Muncii prevede ca “angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul”.

Daca angajatul nu primeste despagubirile cerute angajatorului, se poate adresa instantelor judecatoresti. In cazul in care instanta dispune despagubirea angajatului, patronul isi va recupera suma platita de la salariatul vinovat de producerea pagubei.

Intr-o interventie facuta duminica la Realitatea TV, Paul Pacuraru a precizat ca daunele morale pot fi provocate inclusiv prin stresarea angajatului sau prin adresarea de cuvinte urate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *