de Departamentul Politic Publicat la: 03.04.2013 12:29 Ultima actualizare: 03.04.2013 12:32
Mediafax Foto//Octav Ganea
PC propune o intalnire oficiala a liderilor USL, in cursul zilei de miercuri, pentru identificarea unei abordari „responsabile”, care „sa concilieze opiniile diferite si sa asigure o pozitie unitara si transparenta a Uniunii pe tema nominalizarilor la conducerea Parchetelor”.
„Referitor la dezbaterile publice privind numirea Procurorului General si Procurorului Sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Partidul Conservator considera ca Uniunea Social Liberala are vointa si capacitatea de a-si respecta, in egala masura, atat angajamentele asumate in raport cu cetatenii romani, care i-au acordat increderea, legitimitatea de a guverna si un mandat pentru o schimbare profunda, cat si obiectivele agreate impreuna cu partenerii europeni”, se arata intr-un comunicat al conservatorilor.
In acest sens, PC propune partenerilor din USL o intalnire oficiala a liderilor, in cursul acestei zile, „pentru a identifica o abordare reponsabila, care sa concilieze opiniile diferite si sa asigure o pozitie unitara si transparenta a Uniunii pe tema nominalizarilor la conducerea Parchetelor”, adauga comunicatul PC.
Laura Kovesi a fost propusa pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar Tiberiu Nitu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Propunerile au fost avansate miercuri dimineata de catre premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, printr-o scrisoare adresata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codrut Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului sef al DIICOT.
Marti, premierul Victor Ponta a declarat, la finalul discutiei cu membrii sectiei de procurori ai CSM, ca concluzia la care s-a ajuns in urma acestei discutii ca procurorul general si seful DNA vor fi selectati in urma unei proceduri care va fi condusa de viitorul ministru al Justitiei.
El a precizat ca a propus Consiliului o procedura directa, in care ca ministru interimar sa formuleze propuneri, candidatii sa fie audiati la CSM, iar presedintele sa numeasca, dar sectia de procurori a CSM a avut o alta optiune, …