Pe ce mizeaza Angela Merkel cu doua zile inainte de alegerile din Germania.

Cu doua zile inainte de alegerile legislative germane, Angela Merkel, aflata in deplasare miercuri la Munchen inainte de Oktoberfest, se bazeaza pe personalitatea sa pentru a mobiliza alegatorii nehotarati in timp ce coalitia sa este amenintata, transmite Mediafax.
Cancelarul conservator, care traverseaza Germania in toate directiile, se bazeaza pe numele si bilantul sau pentru a incerca sa mobilizeze alegatorii. Ea asigura peste tot unde se duce: “Veti avea Merkel doar cu CDU”, cerand alegatorilor sa voteze pentru Uniunea crestina-democrata, partidul sau.
Este un mesaj pe care l-a repetat din nou la sfarsitul zilei in capitala Bavariei, o regiune unde tabara sa (CSU, partidul bavarez infratit cu CDU) a primit majoritatea voturilor duminica trecuta in cursul unui scrutin regional. Sambata, Munchen va inaugura cel de-al 180-lea Festival al Berii care, din cauza alegerilor, capata anul acesta accente politice.
“Va cerem, mergeti la vot si acordati voturile pentru CSU pentru ca noi sa putem spune duminica: Germania are un guvern stabil”, a declarat Merkel in fata a aproximativ 7.000 de persoane care au aplaudat-o cu caldura.
Citeste si?Sondaje: Coalitia lui Merkel, in dificultate, cu doua zile inainte de alegerile legislative
In sistemul german se voteaza separat pentru un deputat si un partid.
“Merita sa ne luptam pentru asta pana in ultima zi”, a subliniat ea, alaturi de Horst Seehofer, marele castigator al alegerilor regionale bavareze de saptamana trecuta.
Angela Merkel se teme ca alegatorii nu vor fi tentati sa-l sustina pe aliatul sau, Partidul liberal (FDP) aflat intr-o pozitie nefavorabila in sondaje, pentru a salva coalitia aflata la putere de patru ani.
“Daca credeti ca e bine sa continui sa fiu cancelarul vostru, atunci va cer cel de-al doilea vot”, a insistat ea vineri, la fel ca si in ultimele zile.
“Ma cunoasteti, am reusit impreuna sa facem ca in 2013 un numar mare de oameni sa o duca mai bine ca in 2009”, a mai afirmat ea.
La varsta de 59 de ani, presedinta CDU este la un pas de a obtine un al treilea mandat de cancelar.
Citeste si?Scenariul – inca incert – al unei mari coalitii
Personalitatea politica preferata a germanilor, cu mult inaintea principalului sau adversar, candidatul Partidului social-democrat (SPD) Peer Steinbruck, ar putea fi constransa sa negocieze o alianta cu aceasta formatiune, la fel ca in timpul primului sau mandat (2005-2009).
Reformarea coalitiei sale cu liberalii FDP este nesigura, conform unor sondaje publicate vineri care acorda 45 la suta de voturi celor doua partide reunite, un total insuficient pentru a constitui o majoritate in Bundestag (camera inferioara a Parlamentului).
Alegatorii “sunt multumiti de cancelar, dar nu si de guvern”. “Se simte o semi-schimbare de putere”, a apreciat politologul Karl-Rudolf Korte, de la Universitatea Duisburg (vest) pentru postul de televiziune ZDF.
Pentru prima data in Germania, un ultim sondaj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *