PE: Cetatenii UE care se muta in alt stat membru pot sa-si transfere drepturile la pensie

Parlamentul European a adoptat, marti, o Directiva prin care cetatenii europeni care se muta in alt stat membru vor putea sa isi transfere toate drepturile la pensie, se arata intr-un comunicat al PE, citat de Mediafax.
Directiva, care urmeaza sa fie aprobata formal de Consiliul de Ministri, prevede ca lucratorii care se muta in alt stat membru nu isi vor pierde drepturile statutorii (oferite de stat) la pensie.
Propunerea a fost facuta deoarece in prezent nu exista reguli similare la nivelul UE pentru schemele suplimentare de pensii, astfel ca cetatenii UE care se muta intre statele membre risca sa-si piarda drepturile achizitionate in decursul unei perioade, daca aceasta nu este considerata suficient de lunga de catre statul in care se muta.
Conform noii legislatii, perioada de subscriere, adica perioada de apartenenta activa la o schema de pensii, necesara pentru ca o persoana sa isi pastreze drepturile la pensie suplimentara nu trebuie sa fie mai lunga de trei ani.
Totodata, eurodeputatii au inclus o clauza care prevede ca lucratorii transfrontalieri trebuie sa beneficieze de acelasi nivel de protectie, pe care statele membre trebuie sa o puna in aplicare in rastimp de patru ani.
Potrivit Directivei, in cazul in care un lucrator care isi inceteaza activitatea nu a obtinut inca drepturi la pensie dobandite in momentul incetarii contractului de munca, regimul de pensie suplimentara ramburseaza contributiile varsate de lucratorul respectiv sau varsate in numele acestuia, in conformitate cu dreptul intern sau cu acorduri ori contracte colective, sau, in cazul in care lucratorul respectiv suporta riscul de investitie, fie suma contributiilor varsate, fie valoarea investitiilor rezultate din aceste contributii.
In ceea ce priveste drepturile la pensie latente, textul prevede ca statele membre adopta masurile necesare pentru a garanta faptul ca drepturile la pensie latente ale lucratorilor care isi inceteaza activitatea si ale urmasilor lor sau valoarea acestora sunt tratate proportional cu valoarea drepturilor membrilor activi ai regimului sau cu evolutia indemnizatiilor de pensie platite in prezent.
Astfel, in cazul in care drepturile la pensie in cadrul regimului de pensie suplimentara sunt dobandite ca drept la o suma nominala se asigura o valoare nominala a drepturilor la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *