Pericol pentru PFA-uri. Legea da mana libera Fiscului sa puna ce taxe vrea

Romanii care au PFA-uri sunt in pericol sa?plateasca taxe si impozite suplimentare deoarece?veniturile obtinute pot fi usor interpretate de ANAF ca fiind venituri salariale. Riscul cel mai mare este pentru PFA-urile din domeniul IT.

Reglementarea PFA-urilor, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6 din 7 aprilie 2015, nepublicata pana la acest moment, permite din pacate fiscului sa reinterpreteze foarte usor independenta pe care o PFA trebuie sa o aiba fata de beneficiarul serviciilor, si sa reconsidere veniturile obtinute ca fiind venituri salariale, stabilind astfel si taxe si impozite suplimentare, spun specialistii in fiscalitate.
Noile criterii nu aduc claritatea ceruta de mediul de business astfel incat sa nu apara erori de interpretare nici din partea organelor fiscale, nici a contribuabililor, potrivit expertilor Contexpert.
“Asteptarile erau ca odata cu amnistia fiscala, autoritatile sa elaboreze o legislatie care sa excluda aparitia unor abuzuri”.
Astfel, actul legislativ prevede ca “activitate independenta este orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
4.1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *