Stoltenberg: NATO este aici. Cum va functiona comandamentul de la Bucuresti

Secretarul general al Aliantei Atlantice, Jens Stoltenberg, s-a aflat joi la Bucuresti, pentru a inaugura primul Comandament NATO din Romania.
Principalul rol al NFIU (NATO Force Integration Unit) va fi sa coordoneze tranzitul trupelor din Forta de Raspuns a NATO (NRF). Cea mai rapida componenta a acesteia, a”Spearhead Force”, va fi apta sa ajunga la frontiera de est a Romaniei in 48 de ore.
Citeste si: Romania va participa cu trupe la a”Varful de lance” al NATO
Alaturi de Jens Stoltenberg,?la inaugurarea NFIU au participat presedintele Klaus Iohannis, premierul interimar?Gabriel Oprea, ministrul Apararii, Mircea Dusa, precum si comandantul adjunct al comandamentului NATO de la Napoli, generalul canadian Michael Day.
Comandamentul NFIU (NATO Force Integration Unit) din Bucuresti va functiona in subordinea celui de la Napoli.
Sediul NATO din Bucuresti va avea 42 de angajati, dintre care 27 provin din Armata Romana, iar ceilalti din alte tari NATO. Printre statele care si-au desemnat deja reprezentantii se numara SUA, Turcia, Spania, Portugalia si Bulgaria.
Comandamentele NFIU fac parte din raspunsul NATO la criza din Ucraina
NFIU din Romania va functiona in paralel cu alte cinci comandamente NATO similare, care se vor deschide in Polonia, Estonia, Letonia, Lituania si Bulgaria.
Acestea vor realiza planificarea operatiunilor, organizarea exercitiilor militare si, mai ales, coordonarea deplasarii trupelor din Forta de Raspuns a NATO (NATO Response Force – NRF). Conceptul NRF a fost elaborat inainte de izbucnirea crizei din Ucraina, dar a fost dezvoltat dupa ce Rusia a ocupat Crimeea si a sporit amenintarile impotriva statelor europene membre NATO.
Citeste si: Toate comandamentele NATO din estul Europei vor fi operationale pana la sfarsitul anului 2015
Cea mai rapida componenta a NRF, denumita a”Spearhead Force” (a”Forta Varf de Lance”) va fi apta sa ajunga in 48 de ore in orice punct al Aliantei, inclusiv la frontiera de est a Romaniei, iar NFIU trebuie sa asigure aceasta capacitate de actiune.
Programul NRF si comandamentele NFIU reprezinta a”cel mai important program de aparare colectiva a Aliantei de dupa Razboiul Rece”, a precizat astazi, la Bucuresti, secretarul general Stoltenberg. Acesta a subliniat din nou angajamentul Aliantei fata de Romania: a”NATO este aici. NATO este gata sa respinga orice agresiune. NATO este gata sa apere Romania in fata oricarei amenintari”.
Stoltenberg a precizat, din nou, ca a”tot ceea ce facem este defensiv, proportional si transparent”. Principiile pe care le promoveaza NATO sunt a”libertatea, democratia si o societate deschisa”, a explicat secretarul general al Aliantei.
Comandamentul NFIU din Bucuresti va fi acreditat oficial, drept comandament al NATO, in cursul lunii septembrie 2015, a declarat joi presedintele Klaus Iohannis. Ulterior, in primavara anului 2016, la Bucuresti se va deschide si un comandament de nivel divizie al NATO – Comandamentul Multinational Sud – Est (MND-SE), iar actualul NFIU va trece in subordinea comandamentului de divizie. MND-SE va coordona NFIU din Romania si din Bulgaria.
Citeste si: Stoltenberg: a”NATO se bazeaza pe Romania, iar Romania se poate baza pe NATO”
Seful NFIU din Bucuresti este colonelul Catalin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *