Ping-pong intre Palate cu privatizarea CFR Marfa. Ponta: “In 60 de zile, trebuie semnat contractul. Daca CSAT se opune, nu semnam”

de Anca SIMINA Publicat la: 24.07.2013 15:32 Ultima actualizare: 24.07.2013 17:11

Vanzarea-cumpararea pachetului majoritar al CFR Marfa a fost aprobata astazi prin Hotarare de Guvern, a anuntat premierul Victor Ponta. Potrivit acestui act normativ, in 60 de zile ar trebui semnat contractul cu GFR. Prim-ministrul spune insa ca semnaturile finale in privatizarea CFR Marfa nu se vor da in absenta unui aviz al CSAT. “Pentru ca e o problema de siguranta nationala, desi nu la fel de importanta ca Muntele Gaina”, a spus Ponta, ironizand iesirile de week-end ale presedintelui Traian Basescu.
In calendarul de la Palatul Victoria, termenul expira pe 23 septembrie. “In 60 de zile trebuie incheiat contractul. Daca CSAT se opune nu va fi semnat deloc. Daca da aviz, va fi semnat imediat”, a spus Ponta, care anuntase la inceputul sedintei de Guvern ca va cere din nou avizul CSAT inaintea oficializartii privatizarii.

CFR Marfa a devenit noul cartof fierbinte pasat intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria dupa ce presedintele a reclamat public ca GFR, cel care a castigat licitatia, “cauta disperat bani la banci” sa plateasca cele 202 milioane de euro, punand la indoiala potentialul sau de a face iinvestitii in companie.
“Daca nu convoaca CSAT, pica afacerea”
Sicanele din ultimele zile au avut ca rezultat decizia guvernamentala de a aduce din nou CFR Marfa pe masa CSAT. “Daca tot vorbeste presedintele, sa-i dam atributii”, a justificat el mutarea neobisnuita prin? faptul ca avizele actelor normative se dau inainte si nu dupa aprobarea hotararilor de Guvern.
Ponta are insa o alta explicatie juridica: “Este o companie strategica. Daca CSAT a dat aviz la momentul declansarii procedurii, acum, inainte de semnare sunt absolut convins de acest lucru, sau daca nu, eu nu am cotrobait prin conturi, nu.E bine sa ne consultam ca sa nu ne lase sa gresim. Un presedinte responsabil nu asteapta la cotitura. Daca sunt lucruri de natura sa afecteze grav provcesul de privatizare, CSAT este cadrul in care pot fi ridicate. Daca nu, mergem mai departe cu privatizarea. Declaratiile la ore de prime-time nu au nicio valoare.”, a explicat el, cu argumentul ca “legea CSAT permite”
Intrebat ce se va intampla daca Basescu nu convoaca CSAT pana atunci, Ponta a raspuns scurt: “Pica. Ce sa se intample?”
El a admis ca a stat de vorba cu omul de afaceri Gruia Stoica, acesta fiind la randul sau nemultumit de declaratiile publice ale presedintelui.
Basescu in ochii lui Ponta: “iesiri umorale”, “e patologic”, “are pozitii la bere”, “duce o politica antiromaneasca”
Conflictul din jurul privatizarii CFR Marfa a declansat si un sir de replici acide, de la Palatul Victoria, la adresa presedintelui. In incercarea de a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *