Pislaru: Nu toata lumea isi doreste legea salarizarii unitare

“Ultima oara cand am avut o lege de salarizare unitara aplicabila a fost in 1974. Din 1974 nu am mai fost capabili in aceasta tara sa implementam un sistem de salarizare unitara. Ei bine, vine guvernul tehnocrat si mai intai i se spune ca trebuie sa faca legea salarizarii unitare. Apare acel efort pe care il cunoasteti si care a dus la numirea mea, dupa care, cand eu am venit partenerii sociali ne-au spus explicit ca nu ar trebui sa ne bagam pe o problema care are un mandat mai lung si ca ar trebui sa adoptam rapid o ordonanta de urgenta care sa rezolve disparitatile in cateva sectoare cum ar fi sectorul de sanatate, unde era vraiste complet din perspectiva salarizarii, si in alte cateva sectoare cum ar fi administratia publica locala si centrala unde aveam in acelasi birou persoanele care aveau salariile diferite desi aveau aceeasi pregatire, aceeasi functie, aceeasi vechime”, a spus Dragos Pislaru.
Ministrul a precizat ca Ordonantele de urgenta care au fost adoptate au facut lucruri bune in sectoare precum cel de educatie si cel de sanatate, dar ca restrictiile bugetare nu au permis realizarea a ceea ce se putea face prin intermediul unei legi a salarizarii.
“Ce cred eu ca este mai mult aici in substrat si imi asum aceste lucruri este ca nu toata lumea isi doreste aceasta lege a salarizarii unitare. Este foarte important sa precizez acest lucru. Este mult mai simplu sa ceri beneficii salariale pentru un grup restrans de oameni decat sa accepti ca exista o lege a salarizarii unitare care va bloca aceste lucruri pentru o perioada de timp”, a afirmat Dragos Pislaru.
Acesta a precizat ca in conditiile in care se adopta o lege a salarizarii unitare, revendicarile de natura salariala sectoriala se opresc pentru o perioada lunga de timp.
“Daca eu vreau sa dau lucruri, ce imi e mai usor sa fac? Sa dau lucrurile ca sa controlez pe cine am eu nevoie cand am eu nevoie prin initiative legislative separate sau sa dau o lege a salarizarii unitare care oricum pana cand se va nivela va face pe toata lumea nemultumita? Acesta e din perspectiva celor care dau. Din perspectiva celor care cer. Puneti-va in pielea unor lideri sindicali. Ca lideri sindicali, ce v-ar conveni, sa obtineti o nivelare si sa stiti ca salariile respective nu se mai misca 5-10 ani sau sa aveti in fiecare an posibilitatea sa mai cereti 5%, 10% si sa va rupeti camasa de pe dumneavoastra spunand ca uite ce am obtinut pentru respectivul segment al administratiei?”, a spus Pislaru.
Acesta a spus ca la nivelul lunii noiembrie au fost colectate date pentru 966.094 de salariati care lucreaza in institutii si autoritati publice din totalul celor 1.189.921 de posturi ocupate. De la aceste cifre ar trebui pornit orice demers in realizarea unei legi a salarizarii.
De asemenea, ministrul a spus ca va sprijini orice demers viitor pentru realizarea unei legi a salarizarii unitare, iar proiectul elaborat de Ministerul Muncii va fi postat incepand de marti pe pagina de internet a institutiei.
Citeste si Raluca Turcan: Liberalii sustin cresterea salariului mimin concomitent cu legea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *