PMP, arbitrul puterii la nivel local. Ce strategie are partidul lui Basescu
Majoritatea in Consiliul General al Capitalei depinde de PMP, formatiune care decide soarta proiectelor propuse de primarul ?Gabriela Firea (PSD). In restul tarii, PMP s-a aliat fie cu PSD, fie cu PNL, in incercarea de a se intari la nivel local.?
Conducerea interimara a RADET a fost validata de Consiliul General al Capitalei, cu voturile PSD, ALDE si PMP in timp ce USB si PNL au votat impotriva. Cei sase membrii ai CA vor avea un mandat de cel mult sase luni, ei fiind propusi de PSD si de ALDE. CV-urile unora dintre membrii CA, puse la dispozitia consilierilor cu cateva minute inainte de vot, au provocat controverse. Potrivit lui Cristian Ciucu, consilier PNL, unul dintre membrii CA, Sorin Chirita are 38 de diplome si certificate universitare – fiind printre altele, economist, psihoterapeut, specialist in psihologia copilului, urbanism, terorism, terapia familiei sau achizitii publice. A fost de asemenea, validat Nicolae Rotileanu (venit pe filiera ALDE), fost membru CA la Loteria Romana, Hidroelectrica, CN Administratia Porturilor Maritime Constanta, Fondul Proprietatea. Din CA va face parte si Claudiu Cretu, la baza ofiter MAI, reconvertit in specialist control intern managerial.?
Explicatiile PMP
Dincolo de controversele privind conducerea RADET, votul din Consiliul General este un exemplu concret al modului in care PMP poate inclina balanta. PSD are 22 de consilieri si se afla in alianta cu ALDE (4), mizand pe 26 de voturi sigure. De cealalta parte a baricadei, in opozitie, se afla USB, cu 15 consilieri, PNL, cu opt, adica 23 de consilieri. PMP, care are sase consilieri si decide majoritatea, a anuntat recent ca refuza postul de viceprimar oferit de PSD, ramane in opozitie fata de primarul Gabriela Firea si va vota doar proiecte punctuale, dupa cum a explicat Eugen Tomac, presedinte executiv al PMP.?
O colaborare punctuala a fost si ceea care a vizat noua conducere a RADET, sustine Robert Turcescu, consilier general din partea PMP. “Dupa vot, am primit multimiri din partea sindicalistilor din RADET. RADET se afla intr-o situatie de blocaj, dupa demisia intempestiva a fostului Consiliu de Administratie. Votul a fost pentru deblocarea situatiei de la RADET, nu un vot pentru CA propus de PSD. Am luat decizia dupa ce am avut discutii cu sindicatele din RADET”, a explicat Turcescu.?
El a comentat si informatiile neoficiale privind o intelegere cu PSD, prin care PMP sa primeasca functii in esalonul doi al Primariei (directori, sefi de comisii). “Mi se pare ca problema nu este corect pusa. Avem sase consilieri si suntem indreptatiti, in urma votului de la alegerile locale sa obtinem sefii de comisii”, a afirmat Turcescu. El a mentionat ca PMP va vota doar proiectele primarului care sunt necesare pentru Bucuresti. Turcescu a dat si un exemplul cand partidul sau s-a opus social-democratilor- transferului Bulevardului Unirii de la Administratia Strazilor catre Primaria sectorului 3, condusa de Liviu Negoita (PSD), proiect care a si fost scos de pe ordinea de zi.
Harta negocierilor din teritoriu
Dupa alegerile locale, PMP a reusit sa incline balanta puterii in mai multe judete, dupa modelul brevetat de UDMR in Transilvania. In cele mai multe cazuri, partidul condus de Traian Basescu ?a batut palma cu PSD, obtinand posturi de vicepresedinti ai CJ. Astfel, in Constanta PMP a format o …