Pompierii continua interventia la Moara lui Assan, pentru stingerea incendiului.

Pompierii continua, joi seara, interventia la Moara lui Assan din Capitala, pentru a stinge toate focarele incendiului izbucnit in urma cu mai bine de noua ore, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti.La ora transmiterii acestei stiri, la fata locului se afla doua autoscari, trei autospeciale cu apa si spuma, o ambulanta si un echipaj de descarcerare, potrivit surselor citate.
Pompierii au cerut, in cursul dupa-amiezii, interventia unui elicopter pentru stingerea incendiului, intrucat flacarile inalte de trei metri erau in interiorul cladirii, pe o suprafata de peste 400 de metri patrati, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Daniel Vasile.
“Pentru stingerea incendiului. s-a cerut un elicopter de la Inspectoratul de Aviatie din Ministerul Administratiei si Internelor”, a spus Daniel Vasile.
El a precizat ca este pentru prima data cand ISU solicita interventia unui elicopter pentru stingerea unui incendiu in Bucuresti.
Incendiul a izbucnit, joi, la una dintre cladirile din ansamblul Moara lui Assan din sectorul 2 al Capitalei, flacarile avand o inaltime de trei metri, a spus Daniel Vasile.
Moara lui Assan a fost cuprinsa de flacari si in mai 2008. Fosta fabrica de paine din ansamblul Moara lui Assan a ars in noaptea de 13 spre 14 mai 2008, iar pentru stingerea focului a fost nevoie de interventia a 80 de pompieri. Nu au existat victime, iar autoritatile au anuntat ca fac investigatiile pentru a determina cauza incendiului, insa nu s-a comunicat nicio concluzie a acestora.
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) sustinea, prin secretarul general Virgil Nitulescu, ca a declansat propria ancheta in acest caz. “Am trimis la fata locului o echipa formata din reprezentanti ai Directiei pentru Cultura a Municipiului Bucuresti, care va evalua situatia. Din fericire, nu a ars partea cea mai valoroasa a monumentului, dar asta nu este o consolare. Sunt mai multe cladiri in cadrul Morii lui Assan si a ars o cladire secundara”, a spus Nitulescu.
El preciza ca situatia Morii lui Assan este mai complicata din punctul de vedere al proprietatii. “Noi am facut sesizari repetate privind starea de decadere a monumentului istoric, am atras atentia proprietarilor ca nu se ocupa temeinic de intretinerea monumentului, asa cum prevede Legea monumentelor istorice”, explica Virgil Nitulescu.
Nitulescu arata ca, in cazul in care se va dovedi ca incendiul izbucnit la Moara lui Assan a fost unul provocat, cel care l-a comis risca sa fie pedepsit cu inchisoare de la 2 la 7 ani. “Daca se va dovedi ca a fost un incendiu provocat, potrivit Legii monumentelor istorice, aceasta este infractiune si se pedepseste penal, cu inchisoare de la 2 la 7 ani pentru distrugerea unui monument istoric”, a mai precizat secretarul general al MCC.
Fabricile Assan s-au dezvoltat intre anii 1853 si 1948, pornind de la o mica instalatie de prese pentru ulei, miscate cu forta oamenilor si cateva pietre de macinat grane, miscate cu cai. In locul acestora, care au fost demolate, a inceput, in 1853, constructia morii actionate cu motor termic. In 1894 a fost infiintata o noua sectie de lacuri si culori, iar in anul 1903, cand a fost sarbatorita o jumatate de secol de la infiintare, s-au mai adaugat cateva constructii. In 1903 s-a construit un nou siloz de grane, care a fost, la acea data, cea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *