Ponta a cerut ANI un punct de vedere oficial legat de posibila incompatibilitate a lui Iohannis. Ce i-a raspuns Agentia

de Anca SIMINA Publicat la: 10.02.2014 13:53 Ultima actualizare: 10.02.2014 14:40

Premierul Victor Ponta a cerut astazi, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, un punct de vedere oficial al Agentiei Nationale de Integritate legat de scenariul in care Klaus Iohannis ar decide sa ramana primar suspendat din functie dupa numirea la Ministerul de Interne.
Prin semnatura presedintelui ANI, Horia Georgescu, Agentia ii sugereaza lui Iohannis sa demisioneze de la Primaria Sibiului inainte de a fi numit oficial ministru. “Legiuitorul face trimitere la incetarea exercitarii oricarei alte functii, la data depunerii juramantului sau, dupa caz, la data numirii in functia de autoritate. In eventualitatea numirii unei persoane care ocupa functia de ales local in functia de membru al Guvernului, incetarea din functia de ales local trebuie sa fie efectiva, prin demisia acestuia, inainte de numirea in functia de demnitate publica, pentru a nu intra in stare de incompatibilitate”, se arata in raspunsul trimis de Agentia Nationala de Integritate Guvernului, obtinut de gandul.

Intrebat daca ia in calcul posibilitatea demisiei de la primarie anterior numirii, Iohannis a raspuns: “Evident ca voi face ce trebuie pentru a fi in perfecta legalitate, chiar si din punctul de vedere al ANI”
Suspendarea, posibila doar pentru primarii arestati preventiv
ANI aduce ca argument textele de lege care arata, pe de o parte ca a”functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu functia de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat sau o alta functie asimilata acestora”, iar pe de alta parte ca a”functia de membru al Guvernului este incompatibila cu orice alta functie publica de autoritate, cu exceptia celei de deputat sau de senator ori a altor situatii prevazute de Constitutie”.
a”Opinam ca detinerea simultana a calitatii de primar si a cele de membru al Guvernului, genereaza o stare de incompatibilitate”, se arata in raspunsul trimis de Horia Georgescu Guvernului.
In ceea ce priveste termenul in care starea de incompatibilitate se poate clarifica prin alegerea uneia din cele doua functii, ANI mentioneaza ca a”la data depunerii juramantului sau, dupa caz, la data numirii in functie, persoana trebuie ?sa declare ca nu se afla in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute de lege”. De aici …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *