Ponta ii raspunde ministrului maghiar de Externe, care l-a acuzat ca formuleaza “calomnii salbatice”

de Alina Novaceanu – Mediafax Publicat la: 16.09.2015 14:24 Ultima actualizare: 16.09.2015 14:25

Premierul Victor Ponta a declarat, referitor la ridicarea de catre autoritatile maghiare a unui gard la granita cu Romania si la criticile la adresa sa, ca se alatura liderilor europeni care “sanctioneaza o atitudine rusinoasa” a Ungariei, “indiferent de supararea si jignirile celor de la Budapesta”

Intrebat cum comenteaza criticile la adresa sa aduse de ministrul de Externe ungar, Ponta a spus: “In nicun fel, decat spunand un lucru pe care il spun tot timpul, ca Romania si-a dorit sa fie membru al UE pentru a respecta valorile europene, ca problema refugiatilor este o problema a Europei pe care trebuie sa o rezolvam impreuna”.
“Din pacate, comportamentul oficialilor maghiari nu are nicio legatura cu ideea de Europa, ziduri, caini politisti, arme, asta arata ca in anii “30. E un lucru pe care il spun cam toti liderii europeni si, daca se supara sau nu se supara oficialii maghiari, ma intereseaza destul de putin”, a adaugat Ponta.

El a aratat ca ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, trateaza foarte bine problema, adaugand ca se alatura tuturor liderilor europeni care sanctioneaza “o atitudine rusinoasa”.
“Ministrul de Externe, domnul Aurescu, trateaza foarte bine problema in baza standardelor europene si internationale, eu, insa, repet, ma alaturi tuturor liderilor europeni care sanctioneaza o atitudine rusinoasa pentru Europa din partea autoritatilor si politicienilor dintr-o tara membra a UE si anume Ungaria si voi face acest lucru de cate ori va fi cazul, indiferent de supararea si jignirile celor de la Budapesta”, a aratat Ponta.
El a mai spus ca realitatea este ca nu s-a rezolvat problema refugiatilor cu garduri si caini.
“Ei (autoritatile maghiare- n.r.) se cearta cu toti politicienii europeni. Realitatea este una singura si anume garduri, caini, arme si am rezolvat problema refugiatilor? Nu am rezolvat. Eu cred ca ar fi o idee rea (gardul intre Ungaria si Romania-n.r.). Ideea ca pui un gard si arunci problema in Serbia, in Romania, Croatia, Austria nu are nicio legatura cu ideea de solidaritate si de buna vecinatate, asa putem si noi sa aruncam problemele la unguri, si ce am rezolvat?”, a adaugat Ponta.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a “condamnat ferm” miercuri dimineata afirmatiile facute de premierul Victor Ponta, potrivit carora unii decidenti politici ungari nu sunt “cu nimic mai buni decat cei din Siria sau Libia”, relateaza MTI.
“Ieri, Victor Ponta si-a pierdut autocontrolul si prin declaratiile sale irationale a jignit intreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizati nu formuleaza astfel de calomnii salbatice. Remarcile sale … au o singura explicatie: el si-a pierdut complet pozitia in politica interna romana”, a sustinut Szijjarto intr-un comunicat.
Ponta a reactionat pe Facebook, marti seara, la schimburile diplomatice intense pe tema planurilor Ungariei de a extinde gardul de la frontiera cu Serbia si la granita cu Romania, “pentru o distanta rezonabila”, apreciind ca aceasta masura aminteste de Europa anilor 1930-40.
“Nu doresc sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *