Ponta sustine referendumul pentru Rosia Montana: “Cred ca-i o idee foarte buna”

de Anca SIMINA Publicat la: 02.09.2013 14:14 Ultima actualizare: 02.09.2013 14:15

Foto: Andreea Alexandru // Mediafax
Varianta avansata de presedintele Traian Basescu, convocarea unui referendum in 2014 simultan cu europarlamentarele pe subiectul exploatarii de aur de la Rosia Montana este sustinuta si de premierul Victor Ponta. “Daca presedintele considera util sa declanseze un referendum, cred ca-i o idee foarte buna”, a comentat Ponta dupa sedinta conducerii USL, venind, impreuna cu Crin Antonescu si cu o alta idee – instituirea unei comisii parlamentare speciale care sa dezbata subiectul.
Solutia USL a fost justificata public ca o modalitate de a rasounde protestatarilor din Piata Universitatii care sa isi poata exprima astfel optiunile in fata parlamentarilor care ii reprezinta.

Anuntul oficial a fost facut de ANtonescu. “Va trebui constituita o comisie care sa se dedice acestui proiect, pentru ca oamenii sa se exprime”, a spus liderul PNL. In legatura cu propria optiune de vot, Antonescu a ramas in continuare evaziv. “Nu sunt in posesia tuturor datelor si a tuturor argumentelor pro sau contra. Nu aveti insa nicio grija. Chiar daca se va opta pentru un vot secret, eu personal, de cate ori nu este vorba de votul pentru o persoana, sunt pentru votul deschis in sensul asumarii responsabilitatii de catre orice parlamentar si de catre orice partid parlamentar a unei decizii sau alta, eu sunt pentru votul deschis. Chiar daca ajungem sa zicem la un vot secret, dintr-un motiv, sau altul am sa va spun ce am votat si care este pozitia Partidului National Liberal”, a amanat presedintele Senatului momentul asumarii unei pozitii.
Ponta pe de alta parte se declara in continuare decis sa voteze “ca deputat” impotriva proiectului pe care l-a initiat “ca prim-ministru”. Chiar si in aceste conditii, enumerand principiile proiectului, Ponta s-a erijat mai degraba in sustinator decat in adversar. “Noi nu am adoptat acelasi proiect care exista pana in 2011. Guvernul actual a renegociat investitii suplimentare in potectia mediului, cresterea redeventelor de la 3 la 6 % si cresterea participatiei statului la 25%. Daca acest proiect s-ar face, Romania ra beneficia de aproximativ 75% din ce ar rezulta in urma exploatarii. In cazul in care companiile implicate absolut neasteptat ne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *