Noua lege a parteneriatului public-privat, votata de Camera Deputatilor in luna decembrie, genereaza controverse. Presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea actului normativ elaborat de ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova.
Unul dintre articolele din actul normativ prevede ca partenerul public poate sa denunte unilateral contractul de parteneriat public-privat a”din motive exceptionale legate de interesul national sau local, dupa caz”. Legiuitorul a ramas, insa, in acest stadiu fara a defini interesul national sau interesul local. „Consideram ca se impune stabilirea clara, prin lege, a situatiilor ce pot constitui motive exceptionale de interes national sau local ce conduc la incetarea unilaterala a contractului.”, se afirma in cererea de reexaminare transmisa de Administratia Prezidentiala.
In schimb, Dan Sova sustine ca definirea interesului national era dificil de realizat. a”Nu s-a realizat o enumerare a respectivelor situatii deoarece acestea nu pot fi stabilite limitativ, ci se determina prin raportare la situatii concrete generate de specificul fiecarui contract”, afirma Sova. El sustine ca stabilirea incalcarii interesului local trebuie lasata la latitudinea autoritatilor locale. Cu alte cuvinte, sefii de CJ si primarii vor avea mana libera in anularea contractelor. Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Potrivit deputatului UDMR Antal Istvan, secretar al comisiei de industrie, majoritatea USL a refuzat definirea acestor situatii in lege. a”Noi la comisie am avut discutii indelungate pe acest subiect, am propus definirea interesului national sau local, dar majoritatea USL a refuzat. Aceasta lege este necesara, dar daca ramane in aceasta forma, fara criterii clare pentru anularea contractelor, partenerii privati nu vor fi incurajati sa participe”, afirma Antal Istvan.
Cum se atribuie noile contracte
Potrivit unui alt articol din lege, dupa anularea primului contract, exista posibilitatea acordarii unui al doilea contract, fara procedura de atribuire. Administratia Prezidentiala a atras atentia ca legea a”prevede o procedura lipsita de transparenta in ceea ce priveste inlocuirea partenerului privat, fara realizarea unei noi proceduri de atribuire”.Inlocuirea partenerului priviat se poate face fara realizarea unei noi proceduri de atribuire daca aceasta posibilitate a fost prevazuta in documentatia initiala sau in contractul initial. a”Optiunea pentru a detalia in normele metodologice si nu …