Premierul Ciolos l-a dat afara pe seful ANAF, dupa ce acesta a refuzat sa isi dea demisia. Cine il inlocuieste

Publicat la: 11.02.2016 15:15 Ultima actualizare: 11.02.2016 18:56

Dacian Ciolos l-a demis pe Gelu Diaconu, presedintele ANAF, dupa ce acesta a refuzat sa demisioneze, asa cum i-a solicitat ministrul Finantelor, in urma punerii sale sub urmarire penala pentru abuz in serviciu, in dosarul deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun. De asemenea a fost demis vicepresedintele ANAF, Mihai Vatasoiu, aflat in aceeasi situatie ca Diaconu. Interimatul la ANAF va fi asigurat de Daniel Diaconescu, directorul Directiei Informatii Fiscale din ANAF.

Noul sef al ANAF, numit interimar de premierul Dacian Ciolos, este Daniel Diaconescu, directorul Directiei Informatii Fiscale din ANAF. El a castigat in 2014 un salariu de 7.000 lei lunar si o indemnizatie de 18.000 lei de la Loteria Romana, detinand doua case, doua terenuri si doua masini.
Daniel Diaconescu a condus pana la acest moment Directia Informatii Fiscale din cadrul ANAF.

Potrivit declaratiei sale de avere din mai 2015, noul sef al Fiscului a avut un venit anual de 87.036 lei din functia de director general, ceea ce inseamna ca a primit un salariu de circa 7.200 lei pe luna. In declaratia din mai 2011, venitul anual se ridica la 78.870 lei.
El a mai castigat in 2014 o indemnizatie de 17.837 lei de la Compania Nationala Loteria Romana pentru pozitia de membru in Consiliul de Administratie.
Diaconescu detine impreuna cu sotia doua terenuri intravilane in judetul Arges, unul de 4.400 metri patrati din anul 2004, iar celalalt cu o suprafata de 2.648 metri patrati, din anul 2010. Totodata, cei doi au un apartament in Bucuresti de 81 metri patrati, din anul 2006, iar sotia mai are o casa de locuit in Valea Mare din anul 1988, cu o suprafata de 88 metri patrati.
Noul sef al ANAF are doua autoturisme, un BMW din anul 2009 si un Peugeot din 2012.
Diaconescu mai figureaza in declaratia de avere cu un credit contractat in 2007, in valoare de 38.000 euro, cu scadenta in 2032.
Presedintele ANAF, Gelu Diaconu, a refuzat, joi, cererea ministerului Finantelor de a-si prezenta demisia, calificand dosarul DNA in care este urmarit penal pentru abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului, alaturi de vicepresedintele Mihai Gogancea-Vatasoiu, drept “kafkian”. Mai mult, el sustine ca vrea sa fie demis.
Gelu Diaconu a avut venituri lunare de peste 50.000 de lei pe luna (aproximativ 11.400 de euro net pe luna) in 2014, potrivit datelor din declaratia sa de avere de anul trecut, scrie Ziarul Financiar.
Diaconu a reusit sa isi majoreze veniturile anuale de pana la de zece ori fata de nivelul incasat ca sef al Fiscului, din functiile pe care le avea la Eximbank, CEC Bank, GDF Suez Energy si Romgaz. Astfel, el a ajuns in 2014 la un venit lunar mediu de 4.700 de lei din functia de baza de sef al ANAF, la care se adauga alte 46.000 de lei pe luna din celelalte functii.
“Dupa cum cunoasteti, ieri (miercuri, n.r.), mi s-au adus la cunostinta invinuirile in dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Tulus, constand intr-un pretins abuz in functie si favorizarea faptuitorului. Mentionez faptul ca am solicitat sa fiu audiat, retinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian. (…) In ce priveste solicitarea doamnei ministru Dragu de a imi prezenta demisia, precizez ca nu ii voi da curs intrucat doresc sa fiu demis din functie, astfel incat la finalizarea acestui dosar cineva sa-si asume consecintele acestei masuri”, a declarat Diaconu, intr-un comunicat de presa transmis de ANAF.
Seful ANAF afirma ca singura acuzatie care i se aduce lui cat si vicepresedintelui ANAF “este aceea ca am emis doua circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobanzile acumulate de alocatiile copiilor depuse in conturi precum si pentru persoanele realizatoare de venituri modice”.
“Reamintesc opiniei publice ca anomalia prevazuta in Codul Fiscal a facut ca aplicatia informatica sa trimita decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, intrucat CASS-ul se calcula la venitul minim si nu la venitul efectiv, potrivit legii”, afirma …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *