Premierul japonez a promis ca tara sa nu va mai purta niciodata un razboi

Vizita, care a avut loc cu numai cateva saptamani inainte de investirea in functie a presedintelui-ales Donal Trump, a avut ca scop sa demonstreze forta aliantei americano-japoneze, pe fondul temerilor ca Trump ar putea crea o relatie mai complicata cu Tokyo, potrivit news.ro.”Transmit condoleantele mele sincere si vesnice pentru sufletele celor care si-au pierdut vietile aici, precum si pentru sufletele tuturor femeilor si barbatilor curajosi ale caror vieti au fost rapite de un razboi care a inceput chiar aici”, a spus Abe.a”Nu trebuie sa repetam ororile razboiului. Acesta este un juramant solemn pe care noi, poporul Japoniei, l-am facut”, a subliniat el.
Fortele japoneze au atacat Pearl Harbor cu avioane cu torpile, bombardiere si avioane de lupta in dimineata zilei de 7 decembrie 1941. Armata japoneza a vizat flota americana ancorata la baza, in speranta de a distruge puterea americana din Pacific.Peste 2.400 de oameni au fost ucis si aproape 1.300 au fost raniti. In urma acestuia, Statele Unite s-au implicat in cel de-al Doilea Razboi Mondial.Abe nu si-a cerut scuze pentru atac, un pas care i-ar fi nemultumit pe sustinatorii sai conservatori, dintre care multi sustin ca sanctiunile economice americane au obligat Japonia sa lanseze ostilitatile.a”Vizita la Pearl Harbour a fost menita sa consoleze sufletele celor morti in razboi, nu pentru scuze”, a explicat seful de cabinet al lui Abe, Yoshihide Suga, intr-o conferinta de presa organizata la Tokyo. El a adaugat ca vizita a aratat ca aliatii pot contribui la pace si prosperitate.Obama, care in vara a devenit primul presedinte american care a vizitat Hiroshima, unde SUA au lansat bomba atomica in 1945, a descris vizita lui Abe drept a”un gest istoric”, ce a amintit ca a”pana si cele mai profunde rani de razboi pot face loc prieteniei si pacii de durata”.
a”Aici ne amintim ca, chiar si atunci cand ura este cea mai puternica, chiar si cand instinctele primare sunt cele mai puternice, trebuie sa rezistam tendintei de a ne inchide in noi. Trebuie sa rezistam tendintei de a-i demoniza pe cei care sunt diferiti”, a insistat liderul de la Casa Alba.Abe a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *