Premierul Tariceanu va desena singur harta electorala a Capitalei

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Decizia privind impartirea Bucurestiului in colegii uninominale va fi luata de guvern dupa consultarea PSD.

Comisia parlamentara pentru stabilirea colegiilor electorale si-a incheiat ieri brusc activitatea fara sa elaboreze si hartile pentru Bucuresti si judetele Constanta si Satu-Mare. Acestea vor fi trasate de guvern, a anuntat liberalul Mihai Voicu, presedintele comisiei. Reprezentantii PSD din comisie au protestat usor, de forma. Acest fapt a alimentat banuiala ca trasarea colegiilor din aceste judete, chiar daca se va face la guvern, va beneficia de asistenta PSD.

Nu si a PDL, care a fost exclus total de la trasarea colegiilor de blatul PSD-PNL. Impartirea Bucurestiului in colegii fiind facuta la guvern, premierul Tariceanu va avea astfel ocazia sa deseneze un colegiu unde sa candideze pentru un loc de deputat. Potrivit informatiilor din interiorul PNL, el intentioneaza sa candideze intr-un colegiu care sa cuprinda zonele Primaverii, Dorobanti si Aviatiei. Calculul liberalilor este ca electoratul lui Tariceanu este grupat in aceasta arie selecta si ca profilul votantilor din aceste cartiere, unde locuiesc foarte multi bogati, se apropie de cel al presedintelui PNL.

Comisia de Cod electoral a finalizat, ieri, colegiile din 20 de judete, ridicand la 39 numarul circumscriptiilor a caror situatie a fost transata prin vot. La finalul sedintei, Mihai Voicu a sustinut ca Bucurestiul este una dintre circumscript iile mari, „cu volum mare de munca” si de aceea va fi lasat in seama guvernului.

Pe de alta parte, el a promis ca decizia se va lua prin consultarea informala a Comisiei de Cod electoral. Surse social-democrate au confirmat ipoteza unei intelegeri PSD-PNL si spun ca guvernul va trasa colegiile din Bucuresti doar in urma acordului lui Geoana. Florin Iordache (PSD), vicepresedinte al Comisiei electorale, a recunoscut ca, la nivelul Capitalei, ar fi existat „tatonari” intre PNL si PSD, dar a sugerat ca nu s-a batut palma.

„Deocamdata, fiecare partid e cu harta lui”, a sustinut Iordache. Pe de alta parte, sedinta de ieri a comisiei a venit dupa ce au circulat informatii neoficiale despre faptul ca negocierile pe Bucuresti dintre PSD si PNL ar fi destul de inaintate. Cele doua partide ar fi convenit cate colegii sa arondeze fiecarui sector si, de asemenea, ar fi stabilit ca greii celor doua partide nu se vor confrunta in aceleasi colegii uninominale.

Cert este ca, ieri, masina de vot PNL-PSD nu a mai functionat 100%. La Satu-Mare, propunerea PNLUDMR nu a intrunit numarul necesar de voturi, nefiind sustinuta de PSD. Liberalii le-au platit-o in schimb cand urma sa se discute colegiile din Constanta. In acel moment, cei doi reprezentanti ai PNL din comisie au plecat, in urma unui semn discret al presedintelui Mihai Voicu; acesta a constatat ca nu mai este cvorum si a suspendat sedinta. „Ce faci, Misule? Ne pacaliti acum, cand v-ati vazut sacii in caruta? Pai, noi mai aveam circumscript ii de votat”, a intervenit, fara succes, PSD-istul Anghel Stanciu.

Colegiile electorale din Harghita si Covasna au fost desenate in urma unei intelegeri 100% romanesti. PSD, PNL, PDL si PRM au cazut de acord ca in aceste judete populatia romaneasca sa beneficieze de cate un colegiu. UDMR s-a opus.

spot_imgspot_img