Premierul Victor Ponta, audiat la DNA. Ce i-a CERUT procurorului de caz

UPDATE 15:44 ?La iesirea de la DNA, Ponta a declarat ca?”Am venit normal, ca orice cetatean. Mi-am spus punctul de vedere. Domnul procuror m-a intrebat, eu am raspuns la toate intrebarile. Asa e normal. A ramas un singur lucru pe care probabil o sa vi-l comunice si procurorul. Am facut o cerere ca situatia mea sa fie disjunsa pentru ca nu are legatura cu dosarul mare, ca sa se rezolve mai repede, intr-un fel sau altul. Eu cred ca este interesul si al meu si al Parchetului si al opiniei publice sa nu stea bucatica mea in dosarul mare. Daca procurorul va accepta, atunci foarte repede o sa avem o solutie. Repet, discutia a fost civilizata si am spus tot adevarul, tot ce stiu”.
***
Premierul Victor Ponta a ajuns, in urma cu putin timp, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie.Premierul Victor Ponta este suspectat de fals in inscrisuri, de complicitate la evaziune fiscala, dar si de trafic de influenta.?Inainte de a intra in sediul DNA, premierul a spus: “Daca am adoptat Codul Fiscal, acuma pot sa vin sa dau si o declaratie”.
Ponta a fost ultima oara la DNA pentru a fi audiat in acest dosar pe 19 august.?In aceeasi zi, DNA a anuntat ca procurorii au pus sechestru asigurator pe un apartament al lui Victor Ponta pentru a recupera prejudiciul de 51.321 de lei care ar fi fost produs de acest prin complicitate la evaziune fiscala, suma stabilita in urma expertizei efectuate in dosarul “Turceni – Rovinari”.
DNA a precizat ca prejudiciul stabilit in dosarul “Turceni – Rovinari”, consta in obligatiile fiscale de la care s-ar fi sustras SCA “Sova si Asociatii”, reprezentata de Sova Dan-Coman, cu ajutorul lui Victor Ponta, in calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat “Ponta Victor-Viorel”.Ponta a scris atunci pe Facebook ca in din expertiza facuta in dosarul sau se arata ca SCA “Sova si Asociatii” si-a dedus cheltuieli in baza contractului cu el de 51.321 de lei, dar au si fost platite taxe si impozite de catre Cabinet Avocat “Ponta Victor” in suma de 53.000 de lei.
Oficiali din DNA au precizat la randul lor ca acel fragment prezentat de Victor Ponta din expertiza efectuata in dosarul “Turceni – Rovinari” nu este o concluzie a expertizei, ci o observatie a expertului parte al lui Dan Sova.
Ce probleme are Victor Ponta cu DNA
Premierul Ponta este?suspectat de fals in inscrisuri, spalare de bani si complicitate la evaziune fiscala, in dosarul Turceni-Rovinari, pentru fapte savarsite in calitatea sa de avocat. ?Victor Ponta ar fi incasat, in baza contractului incheiat intre firma sa si cea a lui Sova, peste 181.000 de lei, pentru a emite facturi care nu aveau la baza operatiuni reale.?In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA “Sova si Asociatii” de la cele doua complexe energetice (Turceni si Rovinari) a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Sova Dan-Coman si a persoanelor din sfera sa relationala.
Citeste si:?Dan Turturica: Cele doua noi dosare in care va fi inculpat Ponta
Astfel, in 6 mai 2015, in contextul documentarii, de catre procurori, a aspectelor privind relatiile contractuale ale societatii de avocatura SCA “Sova si Asociatii”, s-a dispus predarea de catre autoritatea fiscala competenta, a tuturor inscrisurilor existente privind actele de inspectie fiscala efectuate la Cabinetul de Avocat “Ponta Victor Viorel”.
VEZI SI??GALERIE FOTO. Cum arata Ponta dupa operatie. Premierul le-a multumit medicilor si celor care i-au fost alaturi
In urma analizarii inscrisurilor, in raport de probele ce fusesera deja administrate in cauza, a rezultat faptul ca in 30.08.2007, intre SCA “Sova si Asociatii” reprezentata de Sova Dan-Coman si Cabinetul Individual de Avocat “Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a incheiat o conventie de conlucrare profesionala, avand ca obiect conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea.?Conventia s-a incheiat pe o perioada nedeterminata si s-a prevazut ca pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare, onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar avocatul Ponta Victor-Viorel sa primeasca o suma fixa de 2.000 euro, pentru care va emite o factura lunara.?Prin act aditional, incepand cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/luna onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel.?Conventia de conlucrare s-a incheiat in luna decembrie 2008, moment in care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.?
Pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare, avocatul Ponta Victor Viorel a emis, in perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei.?Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA “Sova si Asociatii” care a efectuat plata contravalorii lor, dupa care le-a inregistrat in contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. Sova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati.
CITESTE SI ?DOCUMENT. Ponta i-a scris presedintelui Iohannis. Ce ii cere sefului statului
Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfasurate in perioada mai-octombrie 2011, Ponta s-a inteles cu Sova ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati, rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Victor Ponta, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia.?Intrucat specializarea juridica lui Ponta este dreptul penal, s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta juridica in dosare de natura penala in legatura cu clientii societatii de avocati.
Astfel, in cursul lunii august 2011, s-au intocmit in fals, 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008.Cele 16 inscrisuri falsificate de Victor Ponta au fost tehnoredactate prin metoda “copy paste” dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA “Sova si Asociatii”, avocati care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Ponta. In realitate, Ponta nu a efectuat nici una din activitatile respective, nici macar in parte.
CITESTE SI ?Ce spune ministrul Justitiei despre data la care Victor Ponta va merge la DNA?
De asemenea, Ponta a folosit o parte din sumele obtinute de la SCA “Sova si Asociatii” pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti.
Procurorii noteaza ca, intre 11 noiembrie 2008 si iunie 2009, Ponta a mai beneficiat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *