Premiile Nobel, editia 2007

Premiile Nobel, editia 2007

Fondurile care permit, din 1901, decernarea anuala a celor cinci prestigioase Premii Nobel (Fiziologie si Medicina, Pace, Literatura, Chimie, Fizica) provin din averea uriasa lasata mostenire de Alfred Nobel, inventatorul dinamitei.

In 1968, Sveriges Riksbank, cea mai veche banca centrala din lume, a instituit de comun acord cu Fundatia Nobel o noua recompensa, Premiul Bancii Suediei pentru stiinte economice, cunoscut sub numele de Premiul Nobel pentru Economie.

Premiul Nobel pentru Medicina 2007 a fost atribuit luni, 8 octombrie, americanilor Mario Capecchi si Oliver Smithies, precum si britanicului Martin Evans pentru lucrarile lor in obtinerea soarecilor transgenici, care au permis deschiderea unui nou orizont in cercetarile unor boli cum ar fi maladia Alzheimer sau cancerul. “Descoperirile lor au permis punerea la punct a unei tehnologii de o imensa importanta”, cunoscuta sub numele de “tintire a genelor”, potrivit comunicatului emis de Karolinska Institutet (universitatea regala de medicina) din Stockholm. Ea a fost folosita pentru a ajuta stiinta sa stabileasca motivul pentru care unele boli, precum fibroza chistica, lovesc oamenii la nivel celular. Cei trei lucreaza in laboratoare diferite din SUA si Marea Britanie.

In domeniul fizicii, recompensa a fost acordata francezului Albert Fert si germanului Peter Gruenberg pentru descoperirea unei tehnologii, numita “magnetorezistenta gigantica” (GMR), care permite citirea informat iei stocate pe hard-disk. Acest domeniu de cercetare in nanos tiinta se afla, in prezent, in plina expansiune. GMR are un impact deosebit in tehnologiile din domeniul informatiei si comunicatiilor si a fost descoperita de cei doi cercetatori, in 1988, in urma unor lucrari desfasurate separat.

Laureatul Premiului Nobel pentru Chimie, germanul Gerhard Ertl, a primit vestea in biroul sau, chiar in ziua in care sarbatorea implinirea a 71 de ani. Directorul onorific al Institutului Fritz-Haber, care depinde de Societatea stiintifica germana Max Planck, a fost unul dintre primii care au intuit potentialul chimiei suprafetelor si al crearii unei metodologii a catalizatorilor.

In general, atribuirea Premiilor Nobel in stiinte a starnit putine polemici de-a lungul anilor. Cele mai contestate raman distinctiile pentru Literatura, Pace si Economie. In varsta de 88 de ani, scriitoarea britanica Doris Lessing, castiga- toarea sectiunii Literatura, este o personalitate deosebita. A fost printre primele feministe din lume, o comunista convinsa pana la invadarea Budapestei de catre trupele sovietice, in 1956, o luptatoare anticolonialista si antiapartheid in Rhodesia si Africa de Sud. A publicat peste 50 de opere, de la roman la SF, de la autobiografie la teatru. In momentul anuntarii persoanei laureate, era plecata la cumparaturi. “Dureaza de aproape 30 de ani. Am luat toate premiile din Europa, toate nenorocitele de premii, iar acum sunt incantata de Nobel, pentru ca am o chinta royala”, a declarat presei care o as- tepta in fata casei.

Acordarea Nobelului pentru Pace lui Al Gore, fostul vicepresedinte american devenit un cruciat al apararii mediului, poate in mod legitim sa surprinda. Si totusi, desemnarea lui ca laureat este incarcata de simboluri si purtatoare a unui puternic mesaj. La sapte ani dupa ce a fost infrant de George W. Bush in competitia electorala, Gore si-a luat o mult-asteptata revansa. Actualul lider de la Casa Alba va ramane pentru totdeauna un om al masacrului inutil din Irak, in timp ce Gore si-a cucerit tresele de apara- tor al umanitatii. O constatare cu atat mai cruda, cu cat si Bill Clinton si-a facut un nume in acelasi domeniu. A trecut multa vreme de cand Bush-tatal, candidat in 1992 la propria succesiune, isi batea joc de tandemul Clinton-Gore afirmand despre cel din urma ca este “un tip care se ocupa cu ozonul”.

Oricare ar fi motivatia juriului, un al treilea personaj “anti-Bush” a primit laurii, dupa Jimmy Carter in 2002 si Mohammed el-Baradei in 2005. Iar Natiunile Unite au fost recompensate inca o data, Grupul interguvernamental de experti asupra evolutiei climei (GIEC) fiind celalalt castigator, o modalitate evidenta de a sublinia rolul preponderent al institut iilor internationale in rezolvarea problemelor cu care se confrunta lumea de astazi.

Premiul Nobel pentru Economie le-a fost decernat lui Leonid Hurwicz, Eric Maskin si Roger Myerson. Cei trei americani au primit distinctia pentru lucrarile asupra teoriei “conceperii mecanismelor” pietei. Aceasta teorie permite distinct ia dintre situatiile in care pietele functioneaza bine si cele in care pietele functioneaza prost, a precizat Academia Regala Suedeza.

Premiile in valoare de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,08 milioane de euro) pentru fiecare categorie vor fi decernate la 10 decembrie, la Stockholm, cu except ia celui pentru Pace, remis in aceeasi zi la Oslo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *