Presedintele Parlamentului European: Marea Britanie trebuie sa paraseasca UE inaintea scrutinului europarlamentar din 2019

Inaintea vizitei oficiale in Marea Britanie, unde se va intalni cu premierul Theresa May, Schulz a declarat: “La Londra, voi sublinia ca Parlamentul European prefera declansarea cat mai curand a Articolului 50, o preconditie pentru lansarea negocierilor”.
Nu ar fi bine nici pentru Marea Britanie, nici pentru UE ca alegatorii britanici sa voteze in scrutinul europarlamentar din mai 2019 in timp ce negocierile ar fi in curs, a explicat Schulz, citat de cotidianul The Independent.
“Viitorul acord intre UE si Marea Britanie trebuie sa fie avantajos pentru ambele parti si trebuie sa permita cooperarea bilaterala stransa. Marea Britanie a decis sa paraseasca Uniunea Europeana, dar va continua sa fie un stat european cu valori si interese geopolitice comune cu restul continentului”, a adaugat Schulz.
?
?”Voi reitera care sunt cele patru libertati ale piete unice europene – circulatia bunurilor, a capitalului, a serviciilor si a persoanelor; toate sunt la fel de importante”, a insistat Schulz.
Sambata, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a somat Marea Britanie sa lanseze cat mai rapid procedura pentru iesirea din Uniunea Europeana, pentru a se pune capat situatiei de incertitudine, avertizand ca UE nu vrea sa fie tinuta pe loc de Londra. “Nu vreau sa intervin in situatia politica britanica. Dar ar fi in interesul tuturor partilor ca Marea Britanie sa trimita cat mai curand scrisoarea de divort, pentru a nu prelungi fara a fi necesar perioada de incertitudine”, a declarat Jean-Claude Juncker. Presedintele CE a insistat ca Uniunea Europeana nu isi permite sa fie tinuta pe loc pentru ca Londra tergiverseaza activarea Articolului 50 al Tratatului Lisabona, care permite unui stat parasirea comunitatii europene. “Atat timp cat Marea Britanie inca sta la masa cu noi, este normal sa mancam cu placere impreuna, dar, daca prefera dieta, nu trebuie sa afecteze apetitul nostru”, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *