Pretul coruptiei: cu banii recuperati din ultimele dosare s-ar putea construi un spital

Cele mai rezonante dosare penale din ultimele luni, unele finalizate, altele in desfasurare, cumuleaza prejudicii totale produse statului de aproape 100 de milioane de euro. Daca statul ar recupera acesti bani, ar putea construi fie un spital judetean de urgenta, fie 100 de camine culturale sau 58 de blocuri de locuinte pentru tineri.
Anchetele penale care se desfasoara in ultima perioada impotriva unor politicieni, baroni locali sau alti oameni cu greutate in societatea romaneasca au si o importanta componenta economica. Pentru a exemplifica dimensiunea prejudiciilor pe care statul trebuie sa le recupereze in aceste dosare putem spune, spre exemplu, ca doar cu banii pe care judecatorii au decis sa-i confiste de la fostul impresar de fotbal Victor Becali s-ar construi un intreg bloc de locuinte destinate tinerilor. Suma pe care o datoreaza statului fratele sau, Ioan Becali, ar ajunge pentru 10 scoli cu opt sali de clasa sau pentru 15 gradinite cu patru sali de grupa, potrivit unei simple comparatii cu costurile estimate prin Hotararea nr. 363/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru obiective de investitii finantate din fonduri publice, rectificata partial in 2012.
Cei 1,2 milioane de euro pe care fostul ministru Relu Fenechiu trebuie sa-i returneze statului ar fi suficienti pentru ridicarea unui intreg camin studentesc, fara utilitati. Comparatiile pot continua in acelasi mod, milioanele de euro din prejudiciile deja stabilite de judecatori sau pentru moment doar estimate de procurori pot avea nenumarate destinatii. Cu conditia ca statul sa recupereze, efectiv, prejudiciile.
Iata cateva exemple relevante:
Dosarul Transferurilor – 10 milioane euro
Judecatorii Curtii de Apel au decis sa confiste de la cei opt condamnati si incarcerati – Ioan Becali, Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Netoiu, Gica Popescu – toti banii obtinuti din transferurile nelegale, pe principiul ca bunurile obtinute prin infractiuni se confisca. Astfel, peste 14 milioane de dolari (10 milioane de euro) urmeaza sa fie confiscate de la cei opt condamnati la inchisoare cu executare pentru transferuri ilegale facute intre 1999 si 2005. De exemplu, impresarul Ioan Becali trebuie sa dea inapoi 4 milioane de dolari, Victor Becali – 1,8 milioane de dolari si Cristi Borcea, actionar la Dinamo, 1,2 milioane de dolari, potrivit deciziei de judecata. La aceste sume se adauga si cele pe care cei opt oameni din fotbal trebuie sa le plateasca Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), precum si cheltuielile de judecata.
Dosarul Transformatorul – 1,2 milioane euro?
Fostul parlamentar si ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an la cinci ani de inchisoare cu executare. Prejudiciul pe care el si ceilalti inculpati din dosar trebuiesa-l plateasca este de 5,7 milioane de lei (1,2 milioane de euro).
Nicusor Constantinescu – 30 milioane de euro
Presedintele Consiliului Judetean Constanta este acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice si 21 de infractiuni de abuz in serviciu de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. Prejudiciul total se ridica la peste 30 de milioane de euro, sustin procurorii. Constantinescu este acuzat ca nu a permis Curtii de Conturi sa verifice Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri si ca a refuzat sa puna in aplicare hotarari judecatoresti definitive. El mai este implicat intr-un dosar demarat in ianuarie 2014, in care este acuzat ca a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro).
Ion Prioteasa – 2 milioane de euro
Presedintele Consiliului Judetean Dolj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *