Preturile de consum au scazut usor in iulie

Preturile de consum au scazut in iulie cu 0,34% fata de luna anterioara, dupa ce alimentele s-au ieftinit cu 1,6%, astfel ca rata anuala a inflatiei a ajuns la 4,41%, potrivit datelor anuntate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Cele mai mari reduceri de preturi au fost inregistrate la categoriile “legume si conserve de legume” – 13,3% si “fructe si conserve din fructe” – 4,49%.Fata de luna iunie, preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,5%, respectiv cu 0,3%.
Cel mai mult s-au scumpit tigarile si energia electrica, preturile urcand cu 8,04%, respectiv 5,57%, iar in ceea ce priveste serviciile principala crestere, de aproape 9%, este cea cu apa, canalizarea si salubritatea.
Banca Nationala a Romaniei a redus saptamana trecuta prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, la 3,1%, de la proiectia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%. Tinta de inflatie a bancii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.
“La sfarsitul lunii septembrie, poate chiar mai devreme, inflatia va intra in intervalul de variatie din jurul tintei”, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.In iunie preturile de consum ale populatiei au stagnat fata de luna anterioara, rata anuala a inflatiei plasandu-se la 5,37%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *