Primul pas cand vrei un logo. Organizeaza-ti ideile si fa un “BRIEF de agentie”

Atunci cand vei solicita unui designer sa-ti faca un logo, acesta iti va cere, in cazul in care este un profesonist, un brief pentru a intelege cat mai clar care este “feelingul” tau de marketing. Chiar daca insisti sa-ti faci logo-ul singur, e recomandat sa nu sari peste acest pas. Organizeaza-ti informatia de plecare, te va ajuta enorm pe parcursul proiectului mai ales cand vei ramane in pana de idei. Brief-ul este, de obicei, consultat de mai multe ori in timpul procesului de creatie si de aceea este foarte bine sa ai un start organizat.
Ce este un brief de agentie?
Brief-ul este un document sau o mapa sumara de documente care trebuie sa contina informatiile de care are nevoie agentia ca punct de plecare in etapa sa de cercetare. Inainte de a ajunge pe “planseta” la executie, agentia va face o mica cercetare pe baza brief-ului furnizat de tine si abia apoi va trasa directiile pentru designerul insarcinat sa realizeze logo-ul. Tine cont de faptul ca absolut niciun designer si nici un om de fapt nu poate fi expert sau macar sa cunoasca particularitatile tuturor domeniilor de activitate. De exemplu, daca tu produci piese pentru excavatoare si nu-i explici designerului un minim de particularitati sa fii convins ca-l pui in dificultate maxima. Va pierde mult timp cautand pe net despre excavatoare si poate nu va intelege exact, iar rezultatul poate fi dezatruos. E obligatoriu sa-l ajuti cu informatia de specialitate, la fel cum si pentru el e obligatoriu sa-ti explice tot ce trebuie sa stii tu, in calitate de client, despre logo design. Cand amandoua partile se respecta reciproc si se comporta profesionist rezultatul va fi excelent.
Ce informatii contine un brief de agentie?
Numele firmei, produsului sau serviciului pentru care urmeaza sa se realizeze logo-ul. Specifica daca logo-ul trebuie sa contina acest nume sau altul sau deloc. Daca doresti o idee de nume nou de la designer trebuie sa mentionezi foarte clar acest lucru si, bineinteles, sa-l remunerezi suplimentar aceasta activitate de creatie.
Principalele caracteristici ale firmei sau produsului. Pune accent pe punctele tari, reliefeaza un avantaj major daca exista. Relateaza o intamplare marcanta, o poveste interesanta despre podus. Chiar una dintre caracteristici sau o legenda poate fi linia pe care se va pune accent in design.
Industrie. Descrie industria din care faci parte. Reliefeaza in 4-5 fraze cam tot ce ar trebui sa stie un novice complet.
Cine sunt “spectatorii” carora li se adreseaza noul logo. Sex, varsta, venituri, nivel de educatie. Cum se comporta ei la cumparaturi. Descrie cat mai detaliat piata tinta.
Pretul din spatele logo-ului. Va reprezenta ceva premium, de lux sau low cost?
Exemple de logo-uri care iti plac. Arata-i designerului si ce gusturi ai in materie de logo-uri, indica-i logo-urile care iti plac indiferent de domeniu. Desi designerul poate realiza un logo stralucit este posibil ca tie sa nu-ti placa si, desi multi incapatanati spun ca acest lucru n-ar trebui sa conteze, eu ii contrazic vehement. Niciun om nu se imbraca cu o haina care nu-i place. E important sa-ti placa si tie logo-ul, e tot o haina de a ta.
Competitori. Cine sunt principalii concurenti, care sunt avantajele firmei sau ale produsului in raport cu ale concurentei. Puncteaza si dezavantajele, fii realist.
Solicitari diverse. Mentioneaza daca preferi anumite culori, un stil de caractere sau daca ai chiar idei proprii despre cum ar trebui sa arate logo-ul. Aceste solicitari vor fi discutate in amanunt cu agentia, vor fi sau nu recomandate a se folosi, sfatul meu e sa asculti parerea specialistului si sa nu tii mortis la ideile tale daca acesta iti poate argumenta logic ca ceva nu e bine. Crede-l si respecta-i parerea profesionistului in domeniu.
Alte materiale. Poti aduna intr-o mapa materialele tale publicitare din trecut sau ale concurentilor si orice altceva iti place tie. Il va ajuta enorm pe designer.