Cine face logo design?

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Din start nu-ti recomand sa incerci sa-ti faci singur un logo. Chiar daca ai avut 10 pe linie la desen in scoala generala sau citesti multe carti de marketing ai toate sansele s-o dai in bara rau de tot. Lasa-i pe cei care traiesc din asta sa-si castige cinstit painea. Va fi mult mai bine pentru tine, asa functioneaza o economie eficienta bazata pe diviziunea muncii. In Romania toti se pricep la toate si asta este unul dintre principalele motive pentru batut pasul pe loc. Si chiar daca esti talentat, te vei implica asa de mult emotional in a face un logo pentru tine, incat nu va iesi niciodata ce trebuie. (Si colegii din breasla de reclamangii stiu despre ce vorbesc, nu-i asa ca a fost crancen cand a trebuit sa va faceti logo-ul pentru voi?)

100% gresit este sa apelezi si la cineva despre care esti convins ca e (mai) bun (ca tine) la „calculatoare”. Nominalizam aici nepotii, secretara, cunostintele tale de la facultatea de informatica si „baietii” recomandati de un amic afacerist. Dechide larg ochii! Majoritatea persoanelor de mai sus habar nu au sa descrie in 2-3 propozitii ce este o „sigla”. Care se simte, sa nu se supere. Asta e cruda realitate.

Atentie! Un logo „eronat” este o greseala care te va costa ENORM mai tarziu. Iti dau un singur exemplu: iti faci tu „in regie proprie” sau prin persoane ieftine un logo. Peste 3 ani te luminezi si iti dai seama ca ai comis o mare greseala, ca logo-ul ala este total neprofesionist, irelevant sau, mai rau, seamana perfect cu altele. Vei plati o suma corecta unui designer pentru un logo „a la carte” si, din pacate, vei mai plati inca de 100 de ori mai mult pe schimbarea tuturor materialelor purtatoare de logo. Merita joaca asta pe banii tai?

„M-am convins! Vreau un profesionist, dar cum il recunosc?”
Logo designeri vei gasi pe toate drumurile. Sunt milioane in toata lumea, insa numai un procent sunt si cu adevarat buni. Vei putea gasi freelanceri straluciti, dar eu personal recomand agentiile. Un singur om este un fenomen al naturii daca poate fi si analitic si creativ in acelasi timp. Iar la o agentie buna ii vei gasi pe amandoi. Plus ca freelancerii buni lucreaza, de obicei, pentru agentii. Un profesionist desavarsit il poti mirosi daca:

* Iti solicita din start brief, iti pune multe intrebari, iti cere informatii;
* Daca nu stii sa-i raspunzi la toate intrebarile, isi va da interesul pana veti gasi impreuna raspunsurile corecte;
* Iti prezinta un portofoliu propriu de lucrari. Uita-te atent la ce a mai lucrat si evalueaza cam ce experieta si doza de talent are;
* Stie sa-ti explice tot ce nu ai inteles tu din articolele mele anterioare depre logo-uri. Si chiar sa vina cu completari si pareri foarte bine argumentate, mai bune ca ale mele.
* Un profesionist traieste din asta, nu face logo design dupa program. Daca e cu adevarat bun nu are nevoie de alt job.
* Nu se va grabi „ca fata la maritat” cand il vei intreba cat costa. Va fi maxim de diplomat pe tema asta si mai intai iti va demonstra de ce serviciul lui costa cat costa.
* Niciun profesionist desavarsit, care stie valoarea unui logo, nu va accepta sa-ti faca unul pe o suma derizorie.
* Un profesionist isi va respecta cu sfintenie dead-line-urile si-ti va propune si o etapizare a procesului de creatie pe care, trebuie s-o respecti si tu in calitate de client.
* Un profesionist are personalitatea lui proprie, nu te va trata ca pe seful lui ci ca pe un partener de afaceri. Va sti intotdeauna sa se si certe cu tine daca este nevoie. Si sa apreciezi asta.
* Un profesionist nu incearca sa-ti vanda tie nimic. El doar iti face ce ai tu nevoie. Munca de creatie nu e comert la taraba.

spot_img