Pro Lex: Absorbtia gresita a vamilor in ANAF a dus la un blocaj fiscal

Pro Lex: Absorbtia gresita a vamilor in ANAF a dus la un blocaj fiscal

Angajatii Directiilor Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale nu si-au mai putut exercita activitatea, joi, la intrarea in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 520/ 2013, prin care ANAF a preluat autoritatea vamala, sustine Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor “Pro Lex”.
Prin HG nr. 520/2013, incepand cu data de 1 august 2013, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) s-a reorganizat prin absorbtia autoritatii vamale si regionalizarea directiilor finantelor publice, fiind abrogate HG nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea ANAF, precum si HG nr. 110/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale a Vamilor, arata sindicatul intr-un comunicat.
“Problema este ca s-au desfiintat unele structuri si infiintat altele, fara sa se comunice angajatilor deciziile de numire pe noile functii si noile atributii. In aceste conditii, nimic nu s-a mai miscat prin Directiile Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale si aparatul central al fostei autoritati vamale. Practic, de la 01 august a.c. pana la indeplinirea formalitatilor de organizare si de resurse umane nu mai avem control la produsele accizate, nu mai avem supraveghere vamala si nici incasari a creantelor”, precizeaza reprezentantii “Pro Lex”.
Joi, spre exemplu, s-a refuzat plata unor importante sume de bani datorate statului de catre debitori, in baza unor titluri executorii, pe motivul ca nu se stie daca conturile bancare mai sunt valabile, mai spun ei, adaugand ca situatia creata putea fi evitata daca ANAF ar fi prevazut o prevazut o perioada tranzitorie pana la preluarea si incadrarea efectiva a personalului vamal pe noile functii, asa cum a propus sindicatul.
Potrivit HG nr. 520/2013, ANAF asigura “administrarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri bugetare date prin lege in competenta sa, aplicarea politicii si reglementarilor in domeniul vamal si exercitarea atributiilor de autoritate vamala, precum si controlul operativ si inopinat privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte care au ca efect evaziunea fiscala si frauda fiscala si vamala, precum a altor fapte date prin lege in competenta sa”.
Romeo-Florin Nicolae, care conducea Autoritatea Nationala a Vamilor, a fost numit, joi, de premierul Victor Ponta la conducerea nou-infiintatei Directii Generale de Antifrauda Fiscala, coordonate de ANAF.
Guvernul a avizat, la sfarsitul lunii iunie, infiintarea Directiei Antifrauda, care va functiona inclusiv sub supravegherea Parchetului de cercetare penala, prin preluarea activitatii Autoritatii Nationale a Vamilor si Garzii Financiare.In primavara acestui an, premierul a anuntat ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Garda Financiara si Directia de Control Vamal vor fi reorganizate intr-o Directie Antifrauda, care se va ocupa tintit de combaterea evaziunii fiscale la accize, legume-fructe si alte produse, nu de “buticul din colt”.
El a aratat ca doreste ca noua Directie Antifrauda sa lucreze ca un “DNA al Fiscului” si sa aiba inclusiv competente de cercetare penala, sub indrumarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *