Problema inundatiilor, in viziunea lui Ponta: Oamenii nu pot fi convinsi sa se mute, nici statul nu prea are terenuri, suntem obligati sa facem lucrari costisitoare de infrastructura

de Departamentul Social – Mediafax Publicat la: 24.04.2014 14:25 Ultima actualizare: 24.04.2014 14:26

El a apreciat astfel, la postul public de radio, ca nu exista o problema de legislatie in ceea ce priveste constructiile in zonele inundabile, ci o problema de “mentalitate”.

Guvernul este obligat sa efectueze lucrari costisitoare de infrastructura pentru prevenirea inundatiilor, care niciodata nu vor putea cuprinde toate cursurile de apa si toate situatiile neprevazute, deoarece oamenii nu pot fi convinsi sa se mute din zonele periculoase, iar statul nici nu prea mai are terenuri disponibile, afirma premierul Ponta.
El a apreciat astfel, la postul public de radio, ca nu exista o problema de legislatie in ceea ce priveste constructiile in zonele inundabile, ci o problema de “mentalitate”.

“Eu cred ca problema nu e legislatia. Legislatia exista, problema este categoric de mentalitate (…) Evident ca e foarte greu sa-i convingi pe oameni sa isi mute gospodaria, nu prea mai ai terenuri pentru ca, din cauza retrocedarilor – unele legale, altele ilegale – comunele nu prea mai dispun de terenuri si, atunci, suntem obligati de a face lucrari costisitoare de infrastructura, dar aceste lucrari – o spun direct si nu cred ca cineva poate sa-i minta pe oameni – niciodata nu vor asigura toate cursurile de apa si toate situatiile neprevazute. Sigur ca ne costa mai mult, insa e foarte dificil sa ii muti efectiv pe oameni, probabil doar in situatii cu totul si cu totul speciale, deci e o chestiune si de mentalitate”, a spus Ponta.
Intrebat daca exista posibilitatea obtinerii fondurilor europene inclusiv pentru compensarea pagubelor si refacerea infrastructurii afectate de inundatii, seful Guvernului a raspuns ca exista aceasta posibilitate, dar ca accesarea programelor europene presupune o perioada destul de lunga pentru intocmirea, aprobarea si derularea proiectului.
“Evident ca acestea se fac pe baza acelor harti de risc pe care le-am intocmit tot cu fonduri europene – au costat aproape 40 milioane euro din fonduri europene, dar acum avem baza: ca sa te duci sa ceri la Uniunea Europeana ca vrei sa faci un dig sau o lucrare hidrografica, trebuie sa ai o baza, aceste harti de risc – asta dureaza ceva mai mult. Evident ca din toamna, din iarna, de la anul vom merge pe aceste fonduri, pe baza acestor harti de risc, insa oamenii au nevoie de ajutor azi, maine, peste o luna, ori acolo numai prin interventia directa a Guvernului si alocarea unor resurse din alte zone putem avea reactia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *