Profitul Romgaz va scadea cu 420 de milioane de lei, ca urmare a aplicarii ordonantei “taxa pe lacomie”

“Cifra de afaceri din acest an va scadea cu 20-25%, iar profitabilitatea in aceeasi masura. Ar insemna, pe profitul realizat, un impact de 420 de milioane de lei la sfarsitul anului”, a spus Adrian Volintiru, intrebat de Agerpres va fi impactul OUG 114/2018 asupra companiei.
In ceea ce priveste productia de gaze din acest an, oficialul Romgaz a aratat ca aceasta va fi mai mare decat anul trecut, datorita zacamantului recent descoperit de la Caragele.
“La mijlocul lunii decembrie a fost dat in folosinta colectorul de 16 kilometri de la Caragele, ceea ce a permis cresterea productiei cu 600.000 de metri cubi/zi. Deci, productia va creste in continuare. Vor intra in exploatare noi sonde din perimetrul Caragele si din alte perimetre”, a spus Volintiru, fara a putea estima cu cat va creste productia la nivelul intregului an.
El a dat asigurari ca proiectele de investitii ale companiei vor continua.
“Problema investitiilor este ca ele trebuie facute. Intrebarea in acest moment este daca folosim si surse proprii sau mai folosim si surse atrase, precum colaborari cu parteneri care pot deveni minoritari sau imprumuturi bancare si altele. Nu vrem sa afectam sau sa intarziem vreun proiect de investitii, ma refer la explorare onshore, la proiectul Iernut si proiectul Mintia”, a completat responsabilul Romgaz.
Totodata, proiectul offshore, respectiv perimetrul Trident din Marea Neagra, unde Romgaz, in parteneriat cu Lukoil, desfasoara lucrari de explorare, ramane in acelasi stadiu.
“Vom mai face o evaluare si vom decide ulterior”, a aratat oficialul companiei.
El a mai spus ca, desi de la 1 aprilie productia proprie de gaze va fi vanduta cu 68 de lei pe MWh, conform OUG 114/2018, redeventele vor trebui platite la nivelul cotatiilor bursei din Austria, asa cum arata un ordin al ANRM emis in februarie anul trecut.
“Speram ca, pana la 1 aprilie, ANRM sa intervina si sa putem plati redevente calculate la pretul gazelor de 68 de lei pe MWh. Acum, cotatiile din Austria echivaleaza cu 120 de lei pe MWh. Noi platim in medie redevente de 7,5%”, a explicat Volintiru.
Potrivit OUG 114/2018, pretul gazelor de productie interna va fi plafonat incepand cu 1 aprilie timp de trei ani la nivelul de 68 de lei pe MWh. Pretul mediu pe bursa de gaze BRM era, la finalul anului trecut, de circa 90 de lei pe MWh.
Totodata, conform aceluiasi act normativ, companiile din sectorul gazelor si al electricitatii vor plati o contributie de 2% din cifra de afaceri catre Autoritatea de Reglementare in Energie (ANRE), contributie care creste de la 0,1%.
Marti, ANRE a anuntat, intr-un comunicat, ca pretul energiei electrice si cel al gazelor pentru consumatorii casnici in regim reglementat nu va mai creste pana in anul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *