Prima casa va fi derulat de catre Ministerul Finantelor si are atat un scop social, cat si unul economic. Prin derularea acestui program se incearca deblocarea creditarii si relansarea sectorului imobiliar. Statul va garanta, practic, 80% din valoarea creditului necesar pentru achizitionarea unei locuinte, suma maxima garantata fiind de 60.000 de euro.
„Programul Prima casa e valabil si pentru cei care au avut o casa, au vandut-o, si acum vor alta. Vom face un produs absolut distinct. Ideea e ca persoanele care doresc asta sa nu aiba nevoie de foarte multe documente”, a declarat, vineri, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea la emisiunea Antena 3 Special.
Guvernul a adoptat, pe 20 mai, programul Prima casa, dedicat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima oara o locuinta. Programul se adreseaza tuturor celor care nu au o casa in Romania.
Potrivit lui Pogea, pentru a putea participa la acest program, o persoana nu trebuie sa aiba in proprietate o casa in momentul in care aplica: „Prima conditie – nu trebuie sa aiba in proprietate o locuinta. Va trebui sa-i sprijinim pe cei care au nevoie de o casa”. Ministrul Finantelor a spus si ca a doua conditie importanta, pentru a putea beneficia acest program, este reprezentata de veniturile persoanei care-si doreste casa. Acestea trebuie sa fie suficient de mari pentru a putea achita casa.
Programul Prima casa urmareste sa reduca dezechilibrul dintre cerere si oferta existent in acest moment pe piata imobiliara. Ministrul Finantelor a explicat vineri seara, la Antena 3, si cum poate fi accesat un credit in programul Prima casa.
Avansul minim va fi de 5% din valoarea creditului, iar cei care au un avans mai mare vor primi o garantie de la stat tot de 60.000 de euro. Ministrul Gheorghe Pogea a evitat sa spuna care vor fi dobanzile pentru creditele din programul Prima casa pentru ca asteapta inca oferta bancilor.Pe de alta parte, „acest produs nu este perfect, noi vrem sa-l perfectionam. Atata timp cat exista cerere, dezvoltatorii imobiliari vor avea toate motivele sa construiasca locuinte dar isi vor adapta oferta catre posibiltatile de cumparare ale majoritatii romanilor”, a precizat Gheorghe Pogea la Antena 3 Special.Ministrul a exlicat si ce se va intampla in cazul in care cei care au achizitionat casa prin acest program, nu mai pot achita creditul catre banca.Daca nu veti putea plati trei luni, veti fi obligati sa parasiti locuinta, banca va executa garantia, iar ministerul de Finante va transfera acesti bani. Locuintele in aceasta situatie vor trece in fondul locativ al statului care le va vinde si va achita banii catre banca”, a spus Pogea. Acesta a mai precizat ca programul Prima casa va intra in vigoare de la 1 iulie, cel putin „aceasta este tinta noastra”, potrivit ministrului Finantelor.