Odata cu explozia din ultimii ani a diverselor servicii de socializare pe internet, Twitter a devenit o prezenta constanta in viata utilizatorilor de internet din lumea intreaga, determinandu-i pe jurnalistii francezi de la cotidianul Le Monde sa alcatuiasca un ghid de utilizare a acestuia.
Odata cu explozia din ultimii ani a diverselor servicii de socializare pe internet, Twitter a devenit o prezenta constanta in viata utilizatorilor de internet din lumea intreaga, determinandu-i pe jurnalistii francezi de la cotidianul Le Monde sa alcatuiasca un ghid de utilizare a acestuia.
Twitterprovine din termenul britanic „tweet” (ciripit, flecareala) si este o platforma de micro-blogging care le permite utilizatorilor sa posteze mesaje de cel mult 140 de caractere. Initial, serviciul a fost creat cu scopul de a raspunde unor intrebari simple, de genul „Ce faceti in acest moment?”, dar, putin cate putin, Twitter a devenit mai mult decat atat, transformandu-se intr-o comunitate virtuala, in care utilizatorii fac schimb de informatii, de fotografii sau leaga relatii de prietenie.
La ce foloseste? Twitter este o modalitate simpla de a posta mesaje online. Este si o metoda eficienta, cu conditia ca utilizatorii sa selecteze cu atentie persoanele pe care le urmaresc, pentru a fi la curent cu ultimele informatii. Ei pot sa urmareasca marile trusturi internationale de media, precum BBC sau CNN, sau sa se aboneze la fluxul de stiri oferit de prima agentie de stiri postata exclusiv pe Twitter – BreakingNewsOn.
Cum functioneaza? Este suficient sa va conectati pe site-ul www.twitter.com si sa va creati un cont gratuit. Odata inregistrat, Twitter va propune sa va cautati prietenii de pe MSN si Gmail, iar apoi va sugereaza o lista de personalitati (precum vedetele din liga de baschet nord-american sau rapperul P. Diddy) pe care sa le urmariti. Dupa ce ati completat aceste doua etape, puteti sa accesati propria pagina pe Twitter.
In coloana din dreapta se va afisa o serie de informatii: o mica biografie (pe care puteti sa o personalizati accesand butonul „settings”), numarul de persoane al caror flux de informatii il urmariti („following_profile”), numarul de persoane care urmaresc fluxul dumneavoastra de informatii („followers_profile”). Aceasta pagina beneficiaza de o adresa fixa – de forma twitter.com/pseudonimul dumneavoastra – si poate fi, prin definitie, accesata de toti utilizatorii de internet (puteti totusi sa selectati optiunea prin care aceasta pagina devine privata, insa aceasta comanda limiteaza scopul pentru care a fost creat acest serviciu).
Accesand butonul „Home”, din partea dreapta superioara, veti ajunge pe pagina in care sunt afisate toate mesajele postate de utilizatorii care urmaresc informatiile despre dumneavoastra. Ceea ce vedeti pe aceasta pagina nu poate fi vazut de ceilalti utilizatori. Puteti sa urmariti si dumneavoastra alte persoane, dar daca nu raspundeti mesajelor lor, ceea ce scrieti dumneavoastra nu se afiseaza pe fluxul public.
Primul mesaj postat pe Twitter – Micuta fereastra alba va permite sa trimiteti primul mesaj pe Twitter. Aveti la dispozitie 140 de caractere, ceea ce face ca mesajul sa fie destul de scurt. Nu trebuie sa folositi limbajul caracteristic SMS-urilor. Daca mesajul pe care intentionati sa il scrieti este prea lung, este suficient sa il despartiti in doua calupuri de text, precizand care este prima (1/2) jumatate, respectiv cea de-a doua (2/2).
Daca doriti sa contactati o anumita persoana, trebuie sa inserati semnul @ in fata pseudonimului acelei persoane.
Daca un mesaj postat de un utilizator pe care il urmariti vi se pare interesant, puteti sa raspundeti acestui mesaj, pentru ca acesta sa poata fi vizualizat si de persoanele care va urmaresc. Pentru aceasta, este suficient sa copiati mesajul acelei persoane, precedat de mentiunea RT (ReTwitte).
Pentru a posta o fotografie pe Twitter, conectati-va pe www.twitpic.com, folosind aceleasi date de identificare pe care le folositi cand va conectati pe Twitter. Puteti sa postati o fotografie, care va fi afisata direct pe fluxul personal Twitter.
Pentru a arhiva anumite informatii pe Twitter, se folosesc simbolurile. In mesajele postate, utilizatorii pot sa specifice o parola, precedata de semnul # (de exemplu, #cannes sau #1mai).
Pentru scrierea adreselor de pe web, URL-urile sunt adeseori prea lungi, pentru a putea fi scrise in cele 140 de caractere ale fiecarui mesaj. De cele mai multe ori, Twitter scurteaza automat aceste adrese (linkuri).
Daca doriti ca mesajele dumneavoastra sa fie citite, trebuie sa incepeti sa urmariti alti utilizatori. Din curtoazie, cand o persoana va urmareste pe Twitter, trebuie sa incepeti sa o urmariti si dumneavoastra.
Cateva sfaturi si trucuri utile – O fereastra de cautare este accesibila pe coloana din dreapta de pe contul Twitter. Totusi, search.twitter.com este o optiune mai simpla si mai eficienta, deoarece se actualizeaza in timp real. De exemplu, daca un utilizator foloseste comanda #cannes, lasand fereastra deschisa, el va putea sa vizualizeze, treptat, toate mesajele despre Festivalul de Film de la Cannes, care sunt postate pe acest serviciu.
Folosirea altor interfete – Interfata web a serviciului Twitter este simpla, dar, din pacate, si foarte limitata. Alte aplicatii le permit utilizatorilor sa foloseasca mai bine posibilitatile acestei platforme de micro-blogging. Utilizatorii care folosesc Firefox, cea mai simpla interfata este Twitterfox, care adauga o mica fereastra in meniul principal al serviciului de browsing. Exista si alte interfete, precum Twittdeck, considerata simpla si completa, care are meritul ca poate sa ruleze atat sub Mac OS, cat si sub Windows.
Twitter este accesibil si de pe un smartphone. Exista o interfata Web pentru telefoanele mobile, insa specialistii o considera destul de limitata. Cea mai buna solutie este instalarea unei mici aplicatii pe telefonul mobil: TwitterFon sau Twitterrific pentru iPhone, Pocketwit pentru Windows Mobile, Twitterberry pentru utilizatorii de Blackberry, sau Twidroid pentru posesorii de Google Phone. Toate aceste programe permit postarea unei fotografii pe Twitter de pe telefonul mobil.