Proiectul de modificare a Codurilor Penale nu va prevedea prag pentru abuzul in serviciu

Sursele politice mai spun ca modificarile Codurilor Penale voi fi in concordanta cu deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei. CCR a constatat, pe 22 iunie 2017, ca dispozitiile articolului 15 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, raportate la art.132 din acelasi act normativ, cu referire la infractiunea de abuz in serviciu, sunt neconstitutionale.
Plecand de la aceste premise, Curtea a observat ca dispozitiile art.15 din Legea nr.78/2000 prevad ca tentativa la infractiunea prevazuta in art.132 din acelasi act normativ se pedepseste, fara a se face nicio distinctie in functie de modalitatile de savarsire a infractiunii de abuz in serviciu.
Curtea a constatat ca Legiuitorul, prin modul de reglementare a dispozitiilor art.15 din Legea nr.78/2000, a urmarit o incriminare si o sanctionare a infractiunii prevazute de art.132 din acelasi act normativ in forma tentata chiar si in modalitatea savarsirii acesteia printr-o inactiune. Or, un adevar fundamental admis este acela al imposibilitatii comiterii unei tentative in cazul unei infractiuni savarsite in modalitatea inactiunii, acest lucru fiind contrazis prin prescriptia normativa. Curtea a constatat ca modalitatea de reglementare a dispozitiilor art.15 din Legea nr.78/2000 creeaza premisa normativa necesara pentru ca aplicarea acesteia sa implice recurgerea la procedee arbitrare, ceea ce contravine prevederilor art.1 alin.(5) din Constitutie.
In ceea ce priveste savarsirea infractiunii prevazute de art.132 din Legea nr.78/2000 in varianta comisiva, Curtea a constatat ca legiuitorul, prin norma criticata, a pus pe acelasi plan activitati care constituie un inceput de executare (tentativa), din perspectiva infractiunii prevazute de art.132 din Legea nr.78/2000, cu fapta in forma consumata, din perspectiva infractiunii de abuz in serviciu in varianta tip, prevazuta de art.297 din Codul penal.
Cu alte cuvinte, infractiunea consumata de abuz in serviciu, prevazuta de dispozitiile art.297 din Codul penal, se identifica cu forma tentata a infractiunii prevazute de art.132 din Legea nr.78/2000, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *