Proiectul PNL care prevede ca refuzul unui loc de munca duce la anularea venitului minim garantat, vot final in Senat

Initiativa intra in plenul Senatului cu raport de respingere adoptat de comisia de munca in sedinta din 1 noiembrie.
Potrivit proiectului, “refuzul unui loc de munca oferit si / sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala conduce la incetarea dreptului la ajutor social”.
In prezent, legea le da dreptul beneficiarilor de ajutor social sa refuze de trei ori un loc de munca sau participarea la?serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala inainte de suspendarea ajutorului.
“Consideram ca modificarile sunt necesare, mai ales ca, nu de putine ori, mass-media a prezentat cazuri in care beneficiarii de venit minim garantat se plimba cu masini de lux sau stau in conace. De asemenea, multi dintre ei isi maltrateaza copiii si nu-I lasa sa mearga la scoala sau, in cele mai bune cazuri cand ii lasa, le interzic a primi burse de teama ca sa nu piarda indemnizatia data de stat”, isi motiveaza Florin Roman si Raluca Turcan initiativa legislativa.
“Politica in domeniul social ar trebui sa fie orientata direct spre cei nevoiasi si nu pentru cei ce doresc sa eludeze statul. Copiii trebuie sa aiba dreptul de a invata si poate nu e rea ideea de a-I obliga pe acestia sa lase copiii la scoala sub sanctiunea de a fi privati de un drept social pe care statul il acorda. Propunerea de fata vine in sprijinul autoritatilor locale care au nevoie de forta de munca”, mai arata cei doi in expunerea de motive a initiativei.
Roman si Turcan sustin ca?in luna decembrie 2016 Romania avea 55.457 de beneficiari, iar in luna aprilie 2017 numarul acestora a crescut la 243.006.?
Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat pe 2 septembrie, la o reuniune a parlamentarilor liberali la Neptun, ca senatorii si deputatii partidului trebuie sa sustina proiectul de lege care prevede sistarea ajutoarelor sociale pentru cei care refuza un loc de munca sau un curs de recalificare.
“Cred ca una din solutiile de rezolvare a crizelor de pe piata muncii este aceea de a elimina parazitismul economic. Si aici exista un proiect de lege pe care PNL trebuie sa-l sustina, si anume acela sistare a ajutorului social pentru cei care refuza un loc de munca oferit de agentiile judetene de ocupare a fortei de munca. Eu as adauga chiar pentru cei care refuza sa participe la un curs de recalificare care sa-I inzestreze cu abilitatile necesare unei noi meserii care sa fie cautate pe piata. Cred ca este un lucru normal si firesc”, le-a spus Ludovic Orban …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *