Relocarea Agentiei Europene a Medicamentului, aleasa, luni, in urma unui vot secret. Noul oras, selectat pe criterii politice

Agentia Europeana pentru Medicamente trebuie sa fie relocata, dupa ce Marea Britanie a iesit din Uniunea Europeana. Principala responsabilitate a agentiei este aceea de a proteja si promova sanatatea publica, angajatii acesteia evaluand in permanenta medicamentelor destinate uzului uman.
Deocamdata cu sediul la Londra, Agentia Europeana a Medicamentului este perceputa drept una dintre cele mai importante agentii specializate ale UE, dintre cele peste 40. Agentia are 900 de angajati si primeste vizite de la aproximativ 35.000 de autoritati nationale de reglementare si oameni de stiinta in fiecare an, datorita rolului sau esential in aprobarea noilor medicamente piata europeana.
Decizia finala privind gazduirea Agentiei Medicamentului este asteptata la 20 noiembrie, in urma unui vot secret.
In total, 19 state concureaza pentru a obtine gazduirea EMA. Intre acestea se numara si Romania.
Alegerea noii locatii a EMA va fi facuta in baza unor runde succesive de vot secret. Fiecare tara UE dispune de sase puncte: trei pentru prima candidatura preferata, doua pentru cea de-a doua si unul pentru cea de-a treia preferinta.
“Votul va fi unul politic, exprimat in functie de interesele generale si de moment ale fiecarui stat membru. In aceste conditii, este dificil de estimat care va fi rezultatul final. Putem spune insa ca Romania are, din punct de vedere tehnic, un dosar bine pus la punct, care respecta toate criteriile. Mai mult decat atat, din punct de vedere al obiectivelor strategice ale Uniunii Europene, de a asigura o raspandire geografica mai echilibrata a agentiilor europene, Romania are un argument foarte puternic, fiind cel mai mare stat membru care nu gazduieste o agentie pe teritoriul sau”,?arata Ministerul Afacerilor Externe, intr-un raspuns la solicitarea MEDIAFAX.
Dosarul candidaturii Romaniei la aceasta competitie a fost coordonat de Ministerul Sanatatii si de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, din care au mai facut parte Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finantelor Publice, ministrul delegat pentru Afaceri Europene si Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit unui raspuns al Ministerului Afacerilor Externe, la solicitarea MEDIAFAX, evaluarea realizata de catre Agentia Europeana a Medicamentului privind relocarea la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *