PSD discuta vineri o prima forma a Codului de conduita, cu sanctiuni pentru coruptii din partid

de Stefan Pana Publicat la: 29.10.2015 19:52 Ultima actualizare: 29.10.2015 19:53

Liderii PSD se reunesc vineri, la Negresti-Oas, in sedinta Comitetului Executiv National, unde vor discuta un prim draft al Codului de conduita propus de Liviu Dragnea, care va contine sanctiuni pentru social-democratii acuzati de coruptie, desi acestea ar putea sa nu fie aplicate automat.

Comitetul Executiv National de vineri este prima reuniune a liderilor nationali si judeteni dupa Congresul din 18 octombrie. Cel mai important subiect dezbatut de social-democrati vineri este noul Cod de conduita al PSD, care va contine criterii de integritate pentru membrii partidului. Liviu Dragnea si apropiatii sai vor prezenta un draft al Codului, urmand ca decizia finala sa fie luata in 2-3 saptamani.
Potrivit unor surse social-demorate, draftul de opt pagini al Codului de conduita prevede ca membrii PSD care sunt trimisi in judecata in dosare de coruptie isi vor pierde functia din cadrul partidului sau functia in care au ajuns prin sprijinul politic al partidului. Aceleasi sanctiuni sunt acordate si celor care sunt arestati preventiv in cazuri de coruptie. Social-democratii condamnati in prima instanta in dosare de coruptie vor fi si suspendati din partid, urmand ca o eventuala decizie definitiva de condamnare sa duca si la pierderea calitatii de membru. Toate sanctiunile se refera la cazuri de coruptie sau infractiuni grave contra vietii, si nu vizeaza alt tip de infractiune, in conditiile in care presedintele PSD este condamnat in prima instanta pentru frauda electorala, in dosarul Referendumului de demitere a presedintelui din 2012.

Codul de conduita mai prevede sanctiuni si pentru membrii partidului care sunt inculpati in dosare de coruptie sau in dosare cu infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor, acestia urmand sa isi piarda functiile numite politic cu sprijinul partidului, fie la nivel guvernamental, fie la nivel parlamentar.
Aceste prevederi ar putea sa i se aplice si premierului Victor Ponta, trimis in judecata in dosarul “Turceni Rovinari”, in care este acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani. Prim-ministrul a spus insa in repetate randuri ca acuzatiile care i se aduc nu sunt acuzatii de coruptie, astfel incat nu ar intra sub incidenta noului cod, la fel cum nu i se aplica nici lui Liviu Dragnea. “Nu sunt acuzat de coruptie, pentru simplul motiv ca nu aveam nicio functie publica in acea perioada. Sunt acuzat pentru activitatea mea de avocat”, explica Victor Ponta, in luna iulie.
Este posibil ca in Codul de conduita al PSD sa fie introdusa si o prevedere potrivit careia sanctiunile nu se aplica decat in cazul in care faptele de coruptie de care sunt acuzati membrii PSD ar fi fost savarsite in timpul mandatului parlamentar sau guvernamental.
Important este ca acest Cod de conduita va contine, asa cum insusi Liviu Dragnea declara, doar un set de “principii”, urmand insa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *