PSD pastreaza la sertar o lege “in adormire” privind amnistia si gratierea. Iordache: “Nu va fie frica, nu o scoate nimeni din sertar pana in toamna asta”

de Sorina Ionasc Publicat la: 27.06.2014 11:25 Ultima actualizare: 27.06.2014 11:26

a”Nu va fie frica ca il scoate cineva din sertar pana in toamna asta”, ne asigura deputatul PSD Florin Iordache, in privinta legii amnistiei si gratierii. De mai bine de sase luni, dupa ce a provocat un scandal urias in decembrie 2013, mai ales pentru ca a fost votat intr-o sedinta secreta, PSD tine la sertar proiectul de lege privind amnistia si gratierea. In ciuda insistentelor deputatilor PNL si PDL, reprezentantii puterii se ascund in spatele paravanului numit a”dezbateri” si, desi ei insisi il catalogheaza drept a”mort”, refuza sa repuna pe ordinea de zi proiectul de lege controversat.

Proiectul de lege privind amnistia si gratierea, care s-a nascut in februarie 2013, inca treneaza la Comisia juridica a Camerei Deputatilor, fara a face niciun pas in fata, niciun pas in spate. a”Din punctul meu de vedere, este un proiect mort pentru ca se refera la o lege care nu mai este in vigoare”, a spus presedintele Comisiei juridice, conservatorul Bogdan Ciuca. Cu toate acestea, nu vrea sa-l repuna pe ordinea de zi a plenului pentru a fi respins definitiv. a”Am promis ca facem dezbateri”, arunca ei scutul.
a”Legea, asa cum arata, clar nu mai poate fi discutat pe ea, aveau in vedere un alt cod penal care nu mai e in vigoare, deci clar nu s-ar mai putea aplica pentru ca nu mai e in concordanta cu legislatia actuala. Clar proiectul e mort, acum ce au in vedere si de ce nu-l resping mi-e greu sa va spun. Asa cum e acum, trebuie respins”, a precizat Florin Iordache, contactat de gandul.

Cunoscut ca fiind a”omul din umbra”, pesedistul a explicat insa ca Ministerul Justitiei ar trebui sa vina cu un nou punct de vedere, eventual un nou proiect de lege. Intrebat daca ne putem astepta ca in Parlament sa ajunga o alta initiativa legislativa pe acelasi model, Iordache a tinut sa ne linisteasca. a”Nu va fie frica ca il scoate cineva din sertar pana in toamna asta. Pentru a nu da nastere unor discutii, in 2014 nu se poate discuta despre un proiect de lege care vizeaza acest subiect”, a precizat pesedistul, evitand sa spuna la ce a”moment delicat” s-a referit.
Mate: “Miza foarte mare- viitorul guvern”
Pe aceeasi idee merge si udemeristul Mate Andras, punctand faptul ca proiectul trebuia transat inca de anul trecut.
a”Mai devreme de septembrie nu va intra la vot. Cred ca acest subiect ar fi trebuit dezbatut anul trecut, iar in toamna cred ca se va face tam-tam si mare valva pe acest subiect tocmai pentru ca este campanie electorala. Daca incepe in septembrie campania electorala, cred ca in octombrie nu se va lucra, toata lumea fiind in campania electorala, miza fiind foarte mare – viitorul guvern”, a spus Mate pentru gandul.
La nivel declarativ, si udemeristul este pentru respingerea proiectului, asta desi in decembrie 2013 s-a pronuntat in favoarea lui.
a”Din punct de vedere personal, acum nu cred ca mai este momentul pentru o astfel de lege pentru ca amnistia si gratierea ar fi trebuit adoptate atunci cand intra in vigoare un nou Cod si se modifica pedepsele din vechiul Cod. Deja nu mai are obiect, nu mai are rolul de a fi votat acest proiect de lege, codurile sunt in vigoare de peste patru luni de zile”,a mai spus Mate.
Plecata din PPDD si ajunsa in tabara puterii, la UNPR, Luminita Adam se delimiteaza si ea de legea amnistiei si gratierii.
a”Proiectul de lege ar trebui respinsa si subiectul trebuie odata inchis. Este destul de ciudat, nu stiu de ce insista. A fost primit asa de rau de societatea civila, incat eu chiar nu inteleg de ce insista cu el. Eu l-as trece in procedura parlamentara si fiecare sa-si asume. Nu pot sa inteleg de ce se face asta, nu gasesc argumentele logice”, a afirmat Adam, contactata de gandul.
Intrebata daca ar exista posibilitatea ca un nou proiect pe acelasi model sa fie initiat, deputata UNPR a explicat ca nu exclude aceasta varianta, insa ii este greu sa creada ca si-l va asuma cineva.
“Poate ca profitand ca exista acest proiect pe rolul Camerei, vor sa faca o dezbatere din care sa iasa ideea unui proiect de lege nou. Poate sa fie facut un nou proiect pe acelasi subiect, dar imi spuneti mie care parlamentar isi asuma asa ceva? Din punctul dvs de vedere, nu credeti ca-si termina cariera politica? Eu categoric nu mi-l as asuma”, a adaugat ea.
Liberalii insista
La polul opus, liberalii si pedelistii bat toba degeaba. a”In fiecare saptamana, si in comisie, si in Biroul Permanent, noi cerem reintroducerea pe ordinea de zi si respingerea proiectului”, spune liberalul Theodor Nicolescu.
a”Putem sa ne gandim ca tin legea la sertar. Eu sper sa nu fie asa. Evident ca cei de la PSD evita dintr-un anumit motiv, pentru ca altfel l-ar respinge de pe acum daca asta ar vrea”, a mai spus secretarul comisiei juridice, contactat de gandul.
De altfel, si in stenogramele sedintei Biroului Permanent se poate observa cum liberalii, prin deputatul Dan Motreanu, au cerut insistent reintroducerea subiectului pe ordinea de zi insa Viorel Hrebenciuc si Bogdan Ciuca au refuzat sa supuna la vot aceasta propunere, invocand faptul ca plenul Camerei a decis ca initiativa legislativa sa fie dezbatuta si cu institutiile interesate, precum CSM, ICCJ, DNA, MJ si Parchetul General.
“Dezbaterile vor continua, pentru ca proiectul este extrem de important. Nu sunt niciun fel de interese politice, nu va imaginati…”, a dat asigurari Hrebenciuc, potrivit stenogramelor.
De altfel, alaturi de liberali au stat si pedelistii. Vicepresedinte in Biroul Permanent, Ioan Oltean a incercat sa-si convinga colegii de la putere ca un mort, asa cum este proiectul pe legea amnistiei, trebuie ingropat.
“Daca tot e vorba de un proiect de lege mort, haideti sa-l “ingropam”, pentru ca orice mort nu poate sa stea prea mult la suprafata… Haideti sa-l “ingropam” printr-o dezbatere si sa-l eliminam din dezbaterea publica. Nu cred ca putem sa dezbatem cu institutiile amintite un proiect care este mort”, a spus Oltean.

Povestea legii amnistiei si gratierii. Cum treneaza de un an si jumatate in Parlament
Pasul 1. Deputatul minoritatilor romilor, Nicolae Paun, si deputatul PSD Madalin Voicu initiaza proiectul de lege, fiind inregistrat si transmis catre Senat pe 12 februarie 2013.
Pasul 2. Proiectul de lege privind amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse este respins de senat pe 22 mai 2013.
Pasul 3. Pe 27 mai proiectul ajunge in Camera Deputatilor si este trimis catre comisiile speciale pentru avize, urmand ca juristii sa dea un raport pana pe 11 iunie 2013.
Pasul 4. Pe 9 decembrie 2013, luni seara, deputatii juristi organizeaza o sedinta in care dezbat legea lobby-ului, in intervalul 19:00-21:00. Cu toate acestea, sedinta convocata a fost doar un paravan pentru adevarata miza a zilei de luni, legea amnistiei si o serie de modificari la Codul Penal. In realitate, in paralel a avut loc o sedinta secreta, departe de ochii presei, la care au participat doar cativa membri ai comisiei juridice si coordonata “din umbra” de Florin Iordache, in care s-au adus amendamente la proiectele de lege vizate si s-a dat raport favorabil. Sedinta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *