PSD pregateste un nou atac. Vrea haos in legile de baza ale Justitiei. Legalizarea hotiei numai pentru gulere albe

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa propuna modificari ?ale legilor intregului sistem judiciar.?Scopul schimbarilor ar fi limitarea puterii magistratilor si a CSM, comasarea DNA cu DIICOT, schimbarea procurorului general, subordonarea/intimidarea magistratilor prin impunerea raspunderii materiale, distrugerea independentei Inspectiei Judiciare si resubordonarea acesteia fata de ministrul Justitiei, spun sursele “Romaniei liberea”.?
Ministrul Justitiei, Florin Iordache, incearca, de fapt, rasturnarea intregului sistem judiciar, care a “devenit prea independenta”. De altfel, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a confirmat ?intentiile actualei puteri.
?

“Trebuie sa respectam principiul separatiei puterilor in stat si, in virtutea acestui principiu, sunt dispus sa ascult punctele de vedere, dar pana la urma, corpul legiuitor este suveran in adoptarea legislatiei, iar judecatorii si procurorii trebuie sa puna in aplicare legea pe care legiuitorul a decis-o, ca sa stim foarte bine care sunt rolurile noastre in societatea”.?

Altfel spus, Tariceanu i-a avertizat pe magistrati sa nu mai critice proiectele de lege pe care le propun parlamentarii si Guvernul, desi legea CSM impune consultarea?judecatorilor si procurorilor in legatura cu?proiectele?de legi care vizeaza Justitia.
Pentru ca magistratii, respectiv membrii CSM, intre care si procurorul general Augustin Lazar, ?au respectat legea ?si si-au exspus public opiniile fata de ordonantele lui Iordache, liderul ALDE i-a acuzat ca ?”in ultima perioada, o serie de institutii, Procurorul General, CSM si nu numai au inceput sa devina din ce in ce mai politice.a”
Pentru ca membrii CSM si-au luat rolul in serios si ?apara independenta Justitiei, actuala putere doreste schimbarea legii de organizare si functionare a institutiei (Legea 317/2004), spun sursele noastre, pentru a slabi autoritatea judecatoreasca.
Se doreste comasarea DIICOT cu DNA
O alta lege pe care ministrul si coalitia PSD+ALDE ?o vrea modificata este Legea 304/2004 de organizare judiciara (organizarea parchetelor, a instantelor de judecata etc). Intentia ar fi de unificare a DIICOT cu DNA, spun sursele noastre, pentru schimbarea conducerii celor doua institutii. In plus, se doreste si inlaturarea procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar. Coalitia PSD+ALDE ar intentiona ?sa modifice ?si ?Statutul magistratilor (Legea 303/2004) si sa puna un text special pentru ei de raspundere materiala, penala si administrativa, desi aceste texte normative exista atat in legislatia penala si civila comuna pentru toti cetatenii Romaniei, cat si in legea speciala (Statutul magistratilor).
Cum va fi slabita?puterea judecatoreasca
Florin Iordache i-a rugat pe sefii Justitiei sa vina cu propuneri pentru modificarea/imbunatatirea celor trei legi principale care reglementeaza functionarea Justitiei. ?Aceste propuneri – a promis ministrul – vor face parte din trei proiecte care vor modifica legile Justitiei, dupa ce trec prin Parlament.?
In realitate, ar fi vorba de o capcana intinsa magistratilor deoarece proiectele de modificari acceptate de magistrati …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *