PSD vrea sa salveze scaunul de parlamentar al lui Dragnea. Precedentul care poate da peste cap planurile PSD

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Social-democratii cauta solutii pentru validarea mandatului de? deputat al lui Dragnea, incalcand Regulamentul Camerei Deputatilor. O decizie din 2004 creaza precedentul necesar pentru invalidare.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman, ar putea ramane in afara Parlamentului, deoarece Regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca alegerea unui deputat poate fi invalidata daca respectivul a fost condamnat definitiv pentru infractiuni legate de derularea procesului electoral.
Liviu Dragnea intra sub incidenta acestui articol, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat definitiv in aprilie 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru fraude comise la referendumul din 2012. Procurorii sustineau ca Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea – secretar general al PSD – avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. Important de mentionat – Dragnea nu a fost condamant pentru ca a chemat lumea la vot, cum sustine propaganda PSD, ci pentru coordonarea unui mecanism de frauda.
Pe scurt, procurorii au sustinut ca Dragnea a avut la acces la informatii despre cum s-a votat in timp real si nu despre prezenta, ceea ce presupune incalcarea secretului votului. Mai mult, Dragnea ar fi fost ajutat de 74 de sefi de sectii de votare care ar fi falsificat documente si ar fi introdus buletine suplimentare in urne.
Strategia PSD
Situatia lui Dragnea va fi analizata de Comisia de validare si va fi supusa dezbaterii si votului plenului Camerei Deputatilor, unde PSD, avand majoritatea impreuna cu ALDE, ar putea vota pentru salvarea lui Dragnea. De altfel, dupa ce PNL si PMP au anuntat ca vor contesta mandatul lui Dragnea, social-democratii au pregatit terenul pentru a-si salva seful de partid.
„Pentru ce a fost condamnat Dragnea? Pentru folosirea influentei de lider politic pentru a obtine foloase. Unde scrie frauda aici? Articolul pentru care a fost condamnat nu face referire la frauda electorala”, a comentat Eugen Nicolicea (PSD). El a aratat ca referendumul nu este o operatiune electorala si ca, deci, nu se poate face legatura intre condamnarea lui Dragnea si frauda electorala. La randul sau, seful ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a avut o pledoarie originala pentru cauza lui Dragnea.
„Mi s-ar parea anormal sa scoatem de la naftalina un articol care trebuia sa fi functionat pana acum, pentru ca articolul a fost valabil tot anul 2016, tot anul 2015, de la referendum incoace tot a fost valabil si vad ca n-a fost invocat”, a comentat liderul ALDE. Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anuntat ca liberalii iau in calcul sesizarea Curtii Constitutionale daca plenul va valida mandatul lui Dragnea.
Precedent parlamentar
In ciuda afirmatiilor liderilor PSD si ALDE, trebuie mentionat ca in Parlament exista deja un precedent in acest sens. Astfel, in 2004, Senatul a emis o hotarare (58/2004) prin care a invalidat mandatul de senator al lui Brandusel Nichitean (Alianta DA), urmarit penal pentru fraudarea votului. Decizia s-a luat pe baza unui articol din Regulamentul Senatului similar cu cel al Camerei Deputatilor, desi Nichitean nu era, la data respectiva, condamnat defintiv. El fusese, insa,? prins votand? de cinci ori la alegerile parlamentare. Simpla existenta a dosarului a fost suficienta pentru invalidarea mandatului, dupa cum reiese si din stenograma sedintei.
„Fata de aceasta situatie, comisia noastra a constatat ca in legatura cu alegerea domnului Nichitean Vasile Brandusel exista incalcari ale legii, in sensul art. 7, citat mai inainte, din Regulament, ba, mai mult, nu numai ca exista incalcari, dar chiar domnul Nichitean este autorul acestor incalcari, fapte care sunt deja de notorietate”, a mentionat Antonie Iorgovan, seful Comisiei de validare.
Condamnarea din aprilie 2016 ii creeaza liderului PSD …

spot_imgspot_img