PSD vrea SUPERIMUNITATE in fata DNA si ANI pentru presedinte, senatori, deputati si primari. Proiect de modificare a Codului penal

Este vorba de o modificare propusa la articolul 175 din Codul Penal, privind functionarul public, in sensul legii penale, din care sunt excluse “persoanele care au fost alese in functii de demnitate publica”, potrivit Mediafax. Mai exact, este vorba de presedinte, senatori, deputati, europarlamentarii si alesii locali care nu vor mai putea fi cercetati pentru infractiuni prevazute in codul penal in conditiile in care subiectii de drept, potrivit legii penale, se circumscriu notiunii de “functionar public”. Initiativa a fost depusa pe 18 decembrie.
De altfel, o astfel de modificare s-a incercat cu ocazia blitz-kriegului legislativ din “Martea Neagra”, insa a picat la Curtea Constitutionala. Cu acel prilej, in decizia sa, CCR releva ca se instituie o “impunitate” in cazul presedintelui, deputatilor si senatorilor, enumerand infractiunile pentru care acestia nu mai pot fi anchetati.
“Cu alte cuvinte, noile dispozitii se constituie in veritabile cauze de impunitate a Presedintelui Romaniei, a deputatilor si senatorilor, in ceea ce priveste anumite infractiuni din actualul Cod penal, cum ar fi: art.215 (Delapidarea), art.246 (Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor), art.247 (Abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi), art.248 (Abuzul in serviciu contra intereselor publice), art.253 (Conflictul de interese), art.254 (Luarea de mita), art.256 (Primirea de foloase necuvenite), art.263 (Omisiunea sesizarii organelor judiciare) sau art.289 (Falsul intelectual), respectiv in ceea ce priveste anumite infractiuni prevazute in noul Cod penal, cum ar fi: art.267 (Omisiunea sesizarii), art.289 (Luarea de mita), art.295 (Delapidarea), art.296 (Purtarea abuziva), art.297 (Abuzul in serviciu), art.300 (Uzurparea functiei), art.301 (Conflictul de interese) sau art.321 (Falsul intelectual)”, se arata in decizia, din ianuarie 2014, a Curtii Constitutionale.
ART. 175 Forma actuala
Functionar public
(1) Functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie:
a) exercita atributii si responsabilitati, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor puterii legislative, executive sau judecatoresti;
b) exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura;
c) exercita, singura sau impreuna cu alte persoane, in cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atributii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.
Art 175 In forma pe care o vor cei 40 de parlamentari ai PSD
(1) Functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie:
a) exercita atributii si responsabilitati, stabilite in temeiul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *