PSD, prins intre Tariceanu si Oprea

Partidul Social Democrat incearca sa isi pregateasca strategia pentru Primaria Capitalei, dupa ce Partidul National Liberal l-a desemnat candidat pe Ludovic Orban,? dar misiunea este ingreunata de neintelegerile dintre ALDE si UNPR. Social-democratii par sa opteze pentru o alianta cu ALDE.
PSD comunicase ca vor anunta candidatii pentru Primaria Capitalei si pentru sectoarele din Bucuresti la inceputul lunii martie, insa la varful partidului lucrurile sunt departe de a fi clare. Astfel, Partidul Social Democrat pare sa amane decizia, in conditiile in care liberalii l-au inlocuit pe europarlamentarul Cristian Busoi cu prim-vicepresedintele Ludovic Orban. Liderii social-democrati au decis sa comande un nou sondaj de opinie, care sa masoare sansele Gabrielei Vranceanu Firea ?intr-o confruntare cu noul candidat liberal. Saptamana trecuta, socio?logul Marius Pieleanu a participat la o serie de discutii cu liderii PSD si, ulterior, acesta a avut o discutie privata doar cu Liviu Dragnea si principala favorita pentru canditatura la Capitala din partea PSD, Gabriela Vranceanu Firea.
Decizia finala depinde si de transarea relatiilor cu aliatii. Social-democratii au semnat protocoale de colaborare pentru alegerile locale cu ALDE si UNPR, insa cele doua formatiuni satelite nu ajung la un consens. Liderul Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor, Calin Popescu Tariceanu, insista pe excluderea Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei din aceasta alianta. Desemnarea unui candidat comun PSD-ALDE-UNPR pentru Primaria Capitalei pare o misiune imposibila.
Potrivit unor surse social-democrate, PSD ar inclina mai mult spre sustinerea ALDE, pentru ca Tariceanu are o imagine buna in Capitala, unde a obtinut 10% din voturi la ultimele alegeri prezidentiale.
Tariceanu, favoritul PSD
Calin Popescu Tariceanu a refuzat sa candideze la primaria Capitalei, insa social-democratii au calculat ca sprijinul sau pentru un candidat comun ii poate aduce acestuia procente suplimentare. Cei de la ALDE ar dori sa beneficieze de sustinerea PSD in sectoarele 1 si 4, aceasta fiind conditia impusa de actualul sef al senatorilor pentru sustinerea unui candidat PSD la Capitala.? Practic, din ratiuni electorale, PSD se apropie de Tariceanu, cel pe care il vroia debarcat din fruntea Senatului in urma cu doua luni de zile.
Pe de alta parte, pentru PSD excluderea UNPR din alianta nu este lipsita de riscuri. In acest caz, UNPR va avea propriul candidat, care va lua din voturile PSD. Un posibil candidat al ?UNPR ar fi senatorul Ilie Nastase, insa fostul tenisman a declarat ca? ia in calcul o candidatura la Primaria Capitalei doar daca il va avea contracandidat pe Traian Basescu, sustinand ca vrea sa il invinga in competitia electorala pe fostul sef de stat. Pe de alta parte, UNPR isi doreste sustinerea PSD pentru sectorul 2, acolo unde au primarul in functie, pe Neculai Ontanu.
Dragnea pare sa fi optat in favoarea lui Tariceanu, iar acesta nu ascunde intentiile de excludere a UNPR din alianta de stanga. Presedintele Senatului a declarat, ieri, ca se poarta negocieri intre PSD si ALDE in vederea sustinerii unui candidat unic la Primaria Capitalei, in conditiile in care social-democratii au anuntat ca Gabriela Vranceanu Firea e principala optiune, in acest moment. Calin Popescu Tariceanu a reiterat faptul ca el nu doreste sa candideze pentru Capitala si a lasat sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *