Premierul Viorica Dancila a anuntat joi ca, din 1 iulie, punctul de pensie creste cu 10%. „Incepand cu 1 iulie pensiile romanilor se vor majora. Punctul de pensie va creste cu 10%, de la 1.000 de lei la 1.100 de lei. Pensia minima garantata va creste cu 23%, de la 520 de lei la 640 de lei”, a spus Dancila.
Premierul a afirmat ca, tot din 1 iulie, se maresc si prestatiile sociale pentru persoanele cu dizabilitati.
Programul de guvernare 2018-2020 prevede ca, in 2019, punctul de pensie va fi 1.265 lei, iar in 2020 acesta va ajunge la 1.775 lei.
Fostul ministrul al Finantelor Ionut Misa afirma in august 2017 ca deficitul fondului de pensii este estimat sa creasca la 17,2 miliarde de lei in acest an, de la 14,1 miliarde lei anul trecut.
Milioane de romani trebuie sa faca asta in zilele urmatoare. Amenzi URIASE de la ANAF. Descarca de aici formularul
In luna mai a acestui an, vicepremierul Viorel Stefan spunea ca deficitul la fondul de pensii s-a redus la jumatate fata de 2016 datorita transferului contributiilor sociale de la angajator la angajat.
Pretul electricitatii va scadea cu 3,5%
Pentru urmatorul an, adica pana la 30 iunie 2019, consumatorii de electricitate vor plati mai putin cu 3,53% decat acum catre furnizorii de ultima instanta, dupa cum a decis Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
O alta modificare din sectorul energetic este introducerea, de la 1 iulie, a furnizorului de ultima instanta optional. Aceasta dupa ce ANRE a demis desemnarea Enel Energie Muntenia in calitate de furnizor de ultima instanta optional (FUI optional), pentru zonele de retea Moldova, Oltenia, Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud.
Mai exact, consumatorii din aceste regiuni pot schimba furnizorul lor traditional (CEZ pentru Oltenia, E.ON pentru Moldova si Electrica pentru Transilvania si Muntenia Nord) cu Enel, pentru a obtine un pret mai mic cu 0,3%, dar fara a iesi in piata libera.?
Este pentru prima data cand acest lucru este posibil in Romania. Astfel, se creeaza o competitie si pe piata reglementata de energie, iar oamenii pot alege compania care le ofera cel mai mic pret.
Tarifele majorate pentru parcarea in centrul Capitalei intra in vigoare de astazi; taxa ajunge la 10 lei pe ora
Noile tarife pentru utilizarea locurilor de parcare din centrul Capitalei, majorate prin votul Consiliului General, vor intra in vigoare de duminica, municipalitatea sustinand ca masura era necesara intrucat in Bucuresti au fost depasite valorile-limita stabilite prin legislatia Uniunii Europene privind calitatea aerului, iar una dintre cauze este poluarea din cauza traficului intens si a utilizarii pe scara larga a autovehiculului propriu. In zona centrala, taxa pentru parcare a fost majorata la 10 lei pe ora.
Prin Hotararea CGMB se instituie trei zone de taxare in Capitala, iar de duminica taxa va fi de 10 lei pe ora in zona centrala (zona 0).
Se schimba biletele de trimitere primite de la medicii de familie, incepand cu 1 iulie. CNAS face precizari IMPORTANTE
„Biletele de trimitere pentru investigatii paraclinice, precum si biletele de trimitere pentru servicii medicale clinice/ biletele de internare utilizate in sistemul asigurarilor sociale de sanatate au fost modificate prin Ordinele ministrului sanatatii si ale presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 457/843/2018 si 456/842/2018. In conformitate cu aceste acte normative, pana la data de 30 iunie 2018 s-au putut utiliza atat bilete de trimitere in formatul vechi, aprobat anterior intrarii in vigoare a celor doua ordine, cat si formularele noi. De la data de 1 iulie se pot recomanda servicii medicale paraclinice, servicii medicale clinice/ internare doar pe baza biletelor de trimitere in formatul aprobat prin Ordinele nr. 457/843/2018 si 456/842/2018”, anunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.?
CNAS mentioneaza ca biletele de trimitere in formatul aprobat anterior intrarii in vigoare a acestor ordine, eliberate de medici pana la data de 30 iunie 2018, sunt recunoscute in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si pot fi utilizate de asigurati si dupa data de 1 iulie 2018, cu respectarea termenelor de valabilitate a acestora.
Pungile de plastic, istorie de la 1 iulie
Pungile subtiri, din plastic, devin istorie. De la 1 iulie, distribuitorii nu mai au voie sa le importe. Pe de alta parte, comerciantii din piete si magazine mai au jumatate de an sa gaseasca solutii pentru inlocuirea lor.
Din 2019, vanzarea pungilor de plastic cu maner va fi interzisa. Deja, in unele magazine, au fost inlocuite cu pungile biodegradabile.?Costa mai mult, dar sunt mai prietenoase cu …