Fermierii care cultiva rapita au randamente foarte bune ce depasesc chiar 50% pe fondul cererii foarte mari venite de la procesatorii de biodiesel romani, dar mai ales straini. Pretul pentru tona de rapita se cifreaza la valori foarte bune de 300-310 dolari/tona in conditiile in care intr-un an normal se pot recolta circa 3,5-4 tone la hectar, a declarat pentru Cotidianul Lucian Buzdugan, presedintele Consiliului pe produs ?Oleaginoase si produse procesate?. Potrivit acestuia, costurile pentru cultivarea unui hectar cu rapita ajung la circa 1.600 de lei, ceea ce la un curs al dolarului de 2,28 lei inseamna aproximativ 700 de dolari.
Producatorii cheltuiesc, astfel, 700 de dolari pentru un hectar de rapita si vind productia de pe el cu 1.085 de dolari, realizind un profit de peste 50%. ?Pretul rapitei este foarte bun si cererea foarte mare. Cred ca, in aceste conditii si daca ne ajuta si vremea, suprafetele cultivate pot creste anual cu 20-30%. Potentialul Romaniei este de 500.000 ha cultivate, ceea ce ar insemna cam 5% din total culturi. Se va ajunge destul de repede acolo?, afirma Buzdugan.
Conform Ministerului Agriculturii, suprafata cultivata cu rapita a crescut de peste trei ori in ultimul an, de la 104.900 ha la 366.800 ha. Principalii clienti pentru rapita sint fabricile de ulei si procesatorii de biodiesel. In ultimul an insa, chiar si fabricile de ulei au in proiect constructia de capacitati de procesare biocarburant, pentru a mai reduce presiunea pe piata uleiului, confruntata cu o criza de supraproductie.
Buzdugan mai spune ca finalizarea tuturor capacitatilor de procesare biodiesel aflate acum in proiect va duce la livrarea la intern a intregii productii anuale de rapita. Astfel, Romania va avea posibilitatea sa exporte produsul finit cu valoare adaugata mai mare – biocarburantul – in locul materiei prime. De altfel, omul de afaceri Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari investitori in cultura de rapita si in productia de biocarburanti, ne-a declarat recent ca nu-si face nici o problema in vederea vinzarii productiei de biodiesel. Aceasta deoarece cererea venita din exterior este ?foarte mare?, iar piata europeana are capacitatea de a absorbi intreaga cantitate produsa intr-un an in Romania.
Rapita nu este o planta foarte pretentioasa la conditiile de vreme, avind nevoie doar de ploaie cu o luna inainte de insamintare si de vreme favorabila inainte de recoltare. Cantitatile mari de apa nu fac decit sa omoare plantele, care se asfixiaza din cauza baltirii apei. Ploile din ultimele zile sint ca o mana cereasca pentru cultivatorii de rapita, care pot incepe intr-o luna insamintarile de toamna. Pentru ca sint atit de atrasi de mirajul cistigului, acestia ar fi insamintat chiar si in conditiile unei secete extreme doar in speranta ca va ploua, mai spune Buzdugan.
Cel mai mare producator de rapita din tara este societatea TEC 3 Brazi, detinuta de omul de afaceri Culita Tarita. In topul judetelor cu cele mai mari suprafete cultivate, pe primul loc se afla Calarasi, cu 52.999 ha, urmat de Constanta – 45.775 ha si Ialomita – 42.921 ha.