Raport SUA: Tari europene au ripostat la ingerinte electorale ruse. Donald Trump nu a reactionat

Raportul, elaborat de principalii membri democrati ai Comisiei pentru Relatii Externe din Senatul SUA, este primul document din Congres prezentat dupa scrutinul prezidential american care ofera detalii despre eforturile Rusiei de subminare a democratiilor occidentale.
Documentul a fost obtinut de agentia Associated Press inainte de a fi publicat.
“Niciun alt presedinte american nu a ignorat atat de clar amenintari atat de grave si mari la adresa sigurantei Statelor Unite”, precizeaza raportul.
Niciun republican nu a semnat raportul elaborat de colegii democrati din Comisia pentru Relatii Externe din Senatul SUA. Raportul va fi prezentat de senatorul Ben Cardin.
Rusia a avut operatiuni de influentare a campaniilor electorale in 19 state din Europa, arata documentul. Ben Cardin a explicat ca raportul are obiectivul de a le arata cetatenilor americani “scopul real si amploarea” eforturilor presedintelui rus Vladimir Putin de subminare a sistemelor democratice.
“In timp ce presedintele Donald Trump practic sta degeaba, domnul Putin continua perfectionarea arsenalului asimetric si cauta oportunitati viitoare pentru perturbarea sistemelor de guvernare si pentru erodarea sustinerii acordate institutiilor democratice si internationale construite in ultimii 70 de ani de Statele Unite si Europa”, afirma senatorul Ben Cardin.
Potrivit raportului, Kremlinul a lansat “un atac intens pentru subminarea democratiei si principiilor statului de drept in Europa si in Statele Unite”. Exprimand preocupare ca Donald Trump nu a identificat corect pericolul agresiunilor ruse, senatorii democrati cer o “voce mai puternica a Congresului” in eforturile pentru apararea sistemelor democratice, inclusiv din Europa, prin sanctiuni financiare impuse Moscovei si prin intensificarea presiunilor asupra companiilor care administreaza platforme de socializare online ce difuzeaza mesaje proruse.
Printre tarile europene care au fost vizate de ingerinte ruse – atacuri cibernetice, campanii pentru dezinformare, acte de coruptie, tentative de asasinat si operatiuni militare – Associated Press mentioneaza Ucraina si Georgia. “Atacuri asimetrice asupra democratiei”, pentru influentarea rezultatelor alegerilor, au fost lansate si asupra Marii Britainii, Frantei si Germaniei. Aceste tari, alaturi de Finlanda si Estonia au reactionat rapid si eficient la actiunile Rusiei, precizeaza raportul.
Serviciile secrete americane: Vladimir Putin a ordonat influentarea scrutinului din SUA pentru subminarea sistemului democratic
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influentare a rezultatului scrutinului prezidential din SUA in scopul facilitarii victoriei lui Donald Trump si in ambitia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane.
“Eforturile Rusiei de a influenta scrutinul prezidential american reprezinta cea mai recenta expresie a dorintei pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratica occidentala promovata de Statele Unite; activitatile Rusiei demonstreaza o escaladare semnificativa din punctul de vedere al modului direct de actiune, al intensitatii si scopului eforturilor, comparativ cu operatiunile anterioare”, se arata in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *